Äitiysfysioterapiasta helpotusta raskausaikaan ja synnytyksestä palautumiseen

posted in: Blogi | 0

Tämän vuoden alusta lähtien Hyvinkään Kohennon palveluvalikoimaan on kuulunut myös äitiysfysioterapia, johon liittyy usein myös lantionpohjan fysioterapia. Mutta mitä äitiysfysioterapialla oikein tarkoitetaan ja mitä hyötyä siitä on? Kysyimme asiantuntijaltamme, äitiysfysioterapiaan erikoistuneelta fysioterapeutilta Tiia Salmenharjulta:

 

Kenelle äitiysfysioterapia on tarkoitettu?

Äitiysfysioterapiaan voi tulla jo raskausaikana, mikäli kärsit kasvavan vatsan tuomista kivuista tai haluat nopeuttaa palautumista synnytyksen jälkeen. Äitiysfysioterapiasta saa apua myös lantionpohjan- ja äitiysfysioterapia Hyvinkääkeskivartalonlihasten palautumiseen heti synnytyksen jälkeen tai vaikka raskaudesta olisi kulunut jo vuosia. Äitiysfysioterapiaan voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman.

 

Mitä hyötyä äitiysfysioterapiasta on?

Äitiysfysioterapialla voidaan helpottaa raskauden aikaisia kipuja, jotka johtuvat kasvavan vatsan tuomasta kuormituksesta sekä hormoneista, jotka löysyttävät niveliä ja nivelsiteitä raskausaikana. Raskauden aikana aloitettu lantionpohjan ja keskivartalon lihasten harjoittelu voi helpottaa synnytyksen kulkua ja nopeuttaa palautumista synnytyksen jälkeen.

Synnytyksen jälkeen keho voi tuntua vieraalta ja yhteys lantionpohjaan tai keskivartaloon on muuttunut. Synnyttänyt äiti saattaa kärsiä mm. selkäkivuista, virtsankarkailusta, laskeumasta, ryhtiongelmista tai vatsalihasten erkaumasta. Mikäli oireet eivät helpota itsekseen, kannattaa hakea apua äitiysfysioterapiasta. Äitiysfysioterapiassa aktivoidaan lantionpohjan ja keskivartalonlihaksia turvallisesti palauttaen yhteys ja tuki keskivartaloon. Äitiysfysioterapiassa huomioidaan myös sektio ja välilihan arvet, jotka voivat aiheuttaa ongelmia esim. keskivartalon tai lantionpohjan lihasten aktivoitumiseen. Raskauden ja synnytyksen aiheuttamaan keskivartalon heikkouteen ja lantionpohjan toimintahäiriöihin voi saada apua, vaikka oireista olisi kulunut jo vuosia. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa!

 

Mitä fysioterapiakäynti sisältää?

Uuden asiakkaan kanssa aloitamme fysioterapian aina haastattelulla ja yksilöllisellä tutkimisella, jossa käymme läpi mm. ryhdin sekä keskivartalon ja lantionpohjan kunnon. Fysioterapiassa huomioidaan myös askiakkaan elämäntilanne ja voimavarat.

Raskaana olevalle asiakkaalle pyrimme löytämään kuormitusta vähentäviä asentoja tai harjoitteita, tai helpottaa kipua manuaalisin tekniikoin. Mahdollisesti ohjaan käyttämään SI-nivel -tukivyötä, jonka voi myös tilata kauttamme Kohennosta.

Synnyttäneelle äidille ohjaan harjoitteita ja opetan aktivoimaan lantionpohjaa tai syvää lihaksistoa esim. hyvän ryhdin sekä eri asentojen kautta mm. vauvaa hoitaessa. On tärkeää yrittää tehdä arjesta mahdollisimman kuntouttavaa. Näiden lisäksi ohjaan asiakkaan voimavaroista riippuen erillisiä kotona tehtäviä harjoitteita, jotka tukevat synnytyksestä palautumista. Käytän myös manuaalisia tekniikoita palauttamaan hyvän asennon ja mahdollistamaan lihasten optimaalisen toiminnan. Lantionpohjan terapiassa käytän sähköistä biopalautetta mittaamaan lantionpohjan lihasten voimaa sekä toimimaan harjoittelun tukena. Mikäli lantionpohjan lihaksia on vaikea tunnistaa tai tarvitset muuten lisäapuja lihasten vahvistamiseen tai rentouttamiseen, voimme käyttää myös sähköä harjoittelun tukena.

Yksilöllisen fysioterapian lisäksi suosittelen raskaana oleville ja synnyttäneille naisille pienryhmiä, jossa harjoitetaan lantionpohjan- ja keskivartalon lihaksia. Niissä tutustuu myös toisiin samassa elämäntilanteessa oleviin ja saa tukea omaan harjoitteluun.

 

Fysioterapeutti Tiia Salmenharju tarjoaa äitiysfysioterapiaa perjantaisin Kohennossa (Oikokuja 2 A 3, Hyvinkää) ja voit varata hänelle ajan verkossa tai suoraan häneltä itseltään: 040 556 4817 tai tiia.salmenharju@gmail.com.

Mamapilates-pienryhmät raskaana oleville naisille alkavat Kohennossa pe 16.2. ja Mamapilates-pienryhmä synnyttäneille pe 2.3. Lue lisää: https://fysiogeriatria.fi/tule-tutustumaan-kohennon-mamapilatekseen/