Muisti­kuntoutus

Muistikuntoutus on tärkeä osa muistisairauden hoitoa, sillä se hidastaa tutkitusti toimintakyvyn heikkenemistä. Muistikuntoutuksen avulla muistisairas voi elää itsenäisemmin pidempään ja parhaaseen tulokseen kuntoutuksessa päästään sen tapahtuessa asiakkaalle tutussa ympäristössä, kuten kotona tai hoivakodissa. Muistisairaan kuntoutuksella pyritään kokonaisvaltaisesti lisäämään voimavaroja sekä muistisairaan että omaisten arkeen. Kannustamme omaisia osallistumaan kuntoutusprosessiin myös kuntoutuskertojen välillä kokonaisvaltaisen aktiivisuuden lisäämiseksi. Muistisairaiden kanssa työskenteleville hoitajille ja kuntouttajille tarjoamme myös muistikuntoutuksen koulutusta.

Muistikuntoutuksen voit aloittaa välittömästi myös ilman lääkärin lähetettä. Fysioterapeutin tapaamisen ja fysioterapia-ajan voit saada jopa samalle viikolle. Erityisesti muistisairaalle  fysioterapia on hyvä aloittaa mahdollisimman varhain, sillä muistisairauden edetessä liikunta- ja toimintakyky heikkenee merkittävästi. Esimerkiksi Alzheimerin taudin edetessä muistisairaalla ilmenee usein vaikeuksia toiminnanohjauksessa ja sen vaikeimmassa vaiheessa saattaa mm. puheen ymmärtäminen tai puhuminen vaikeutua/loppua kokonaan. Kun kuntoutus ja seuranta aloitetaan heti, voidaan muistisairaan toimintakyvyn heikkenemistä hidastaa ja hyvinvointiin vaikuttaa pitkäjänteisesti.

Muistikuntoutuksena annettavasta fysioterapiasta voit lukea tarkempia lisätietoja sivuiltamme kohdasta Ikääntyneen fysioterapia.

Kokemuksista muistikuntoutujan omaisena voit lukea lisää blogistamme.

Muistikuntoutuksen sisältö

Suunnittelemme muistisairaan kuntoutuksen yksilöllisesti hänen tarpeistaan lähtien. Kuntoutus on kokonaisvaltaista huomioiden asiakkaan diagnoosit, toiminta- ja liikuntakyvyn fyysiset rajoitteet ja kognition, sosiaalista ja psyykkistä aspektia unohtamatta. Lisäksi muistikuntoutuksessa otetaan huomioon muistisairauksien aiheuttamat erityispiirteet räätälöimällä harjoitteet helposti ja tehokkaasti toteutettavaksi. Muistikuntoutus voi pitää sisällään lihasvoima- ja liikkuvuusharjoitteita, tasapainoharjoituksia, kävelyharjoituksia, muisti- ja kognitioharjoituksia sekä erilaisia kivunlievityshoitoja, kuten manuaalista käsittelyä tai fysikaalisia hoitoja. Fysioterapeutti toimii valmentajana sekä erityisesti muistisairaiden kanssa harjoitteiden käynnistäjänä ja kannustajana. Muistikuntoutuksessa pyritään myös virkistämään muistia erilaisten tuttujen virikkeiden, kuten kuvien, musiikin tai esineiden avulla.

Muistisairaan kuntoutuksessa on tärkeää luoda hyvä vuorovaikutussuhde jo alussa, sillä tuttu ja turvallinen fysioterapeutti motivoi harjoitteluun.

Muistikuntoutuksen hyödyt

Kuntouttavan fysioterapian ja liikunnan konkreettisia hyötyjä muistisairalle ovat muun muassa:

  • kehittynyt lihasvoima, mikä helpottaa ja parantaa arjen toimintoja
  • lisääntynyt verenkierto, mikä aktivoi aivoja ja hidastaa muistisairauksien etenemistä
  • kohonnut mieliala ja itsetunto, mikä vähentää masennusta
  • parantunut tasapaino, mikä vähentää kaatumisriskiä
  • vähentyneet käytösoireet muistisairailla
  • lisääntynyt hyvinvointi myös omaisille ja omaishoitajille

Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun muistisairaan kuntoutus on säännöllistä, pitkäkestoista, tavoitteellista ja nousujohteista. Voit lukea lisää fysioterapian tieteellisesti todistetuista hyödyistä Usein kysyttyä -sivulta.

Muistikuntoutuksen saatavuus

Ikäihmisten ja muistisairaiden kuntoutukseen erikoistuneet fysioterapeutit, lymfaterapeutit ja hieroja palvelevat teitä toimipisteissämme tai asiakkaan omassa asuinympäristössä, olipa se sitten koti tai hoivakoti.

Fysiogeriatrialla on myös kotona annettavan lääkinnällisen kuntoutuksen sopimukset seuraavien tahojen kanssa

Pyrimme pysyviin asiakassuhteisiin ja jatkuvuuteen. Asiantuntevat fysioterapeuttimme palvelevat asiakkaitamme ympäri vuoden, myös kesällä ja pyhäpäivinä. Muistikuntoutuskäynnin ajankohta voidaan sopia joustavasti asiakkaan toiveiden ja elämänrytmin mukaisesti.

Jäikö jokin askarruttamaan? Ota yhteyttä, niin vastaamme kysymyksiisi

Autamme sinua kuntoutumaan ja kuntoilemaan. Lähetä kysymyksesi oheisella lomakkeella tai varaa aika palvelu­numerostamme 09 3922 302

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.