Tehokuntoutus

Tehokuntoutus on sinulle tai läheisellesi räätälöity yksilöllinen kokonaisuus, joka muodostuu päivittäin toteutettavasta tutkitusti tuloksellisesta kuntoutusohjelmasta. Sen tavoitteena on parantaa tai poistaa äkillistä toimintakykyvajetta akuutin tai muun hoivavaiheen jälkeen ja kuntoutua toimimaan itsenäisesti kotiympäristössä. Tarvittaessa kuntoutus voidaan yhdistää ympärivuorokautiseen palveluasumisjaksoon. Tehokuntoutuksena toteutettava fysioterapia on tutkitusti vaikuttavaa ja perustuu tieteellisiin näyttöihin.

Tehokuntoutuksen voi aloittaa välittömästi ilman lääkärin lähetettä tai maksusitoumusta. Fysioterapeutin tapaamisen ja fysioterapia-ajan voit saada lähes aina jo samalle päivälle. Erityisesti muistisairaan henkilökohtainen fysioterapia on hyvä aloittaa mahdollisimman varhain, sillä muistisairauden edetessä liikunta- ja toimintakyky heikkenee merkittävästi. Kun kuntoutus ja seuranta aloitetaan heti, voidaan muistisairaan toimintakyvyn heikkenemistä hidastaa ja hyvinvointiin vaikuttaa pitkäjänteisesti.  

Tehokuntoutuksen sisältö

Tehokuntoutusjakso aloitetaan aina yksilöllisellä arviolla, joka tehdään ensikäynnillä. Ensikäynnille varataan yleensä 60 minuutin aika, jotta toimintakykymittauksille, kuntoutussuunnitelman laatimiselle ja tutustumiselle on riittävästi aikaa. Jos asiakkaalla on lähete, pohjaamme keskustelut ja suunnitelmat lääkärin asettamiin fysioterapian tavoitteisiin. Sovimme asiakkaan kanssa tehokuntoutukselle yksilölliset, merkitykselliset ja tarkoituksenmukaiset tavoitteet, jota kohden työskentelemme yhdessä. Tarvittaessa päivitämme suunnitelmaa vastaamaan tarkemmin henkilökohtaisia tavoitteita. Tehokuntoutuksessa keskitytään toimintakyvyn lisäämiseen. Fysioterapia voi pitää sisällään lihasvoima- ja nivelliikkuvuusharjoitteita, tasapainoharjoituksia, kävelyharjoituksia, muisti- ja kognitioharjoituksia sekä erilaisia kivunlievityshoitoja, kuten manuaalista käsittelyä tai fysikaalisia hoitoja. Kuntoutuksessa kannustetaan ja ohjataan arkiliikkumisen ja toimintakyvyn harjoitteluun, jotta omatoiminen liikkuminen ja kotona asuminen olisivat mahdollista. Fysioterapeutti toimii valmentajana sekä erityisesti muistisairaiden kanssa harjoitteiden käynnistäjänä ja kannustajana.

Tehokuntoutuksen hyödyt

Kokonaisvaltainen fysioterapia ennaltaehkäisee ja hidastaa tutkitusti toimintakyvyn heikkenemistä ja auttaa elämään itsenäisesti pidempään. Tehokuntoutuksesta on hyötyä erityisesti silloin, kun
  • kotiudutaan suoraan sairaalasta akuutin hoitovaiheen, kuten leikkauksen, jälkeen.
  • toimintakyky on heikentynyt ja kotona selviytyminen on haasteellista.
  • tarvitaan kuntouttavaa lomajaksoa omaishoitajan vapaiden ajaksi.
Näissä tilanteissa kuntouttavan fysioterapian ja liikunnan konkreettisia hyötyjä ovat muun muassa:
  • kehittynyt lihasvoima, mikä helpottaa ja parantaa arjen toimintoja
  • lisääntynyt verenkierto, mikä aktivoi aivoja ja hidastaa muistisairauksien etenemistä
  • kohonnut mieliala ja itsetunto, mikä vähentää masennusta
  • parantunut tasapaino, mikä vähentää kaatumisriskiä
  • vähentyneet käytösoireet muistisairailla
  • lisääntynyt hyvinvointi myös omaisille ja omaishoitajille
Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun fysioterapia on säännöllistä, pitkäkestoista, tavoitteellista ja nousujohteista. Voit lukea lisää fysioterapian tieteellisesti todistetuista hyödyistä ikääntyneelle Usein kysyttyä -sivulta.

Tehokuntoutuksen saatavuus

Tehokuntoutusjakson aikana teitä palvelevat fysioterapeutit, hieroja ja lymfaterapeutti kotona tai jaksoon valitussa kuntouttavassa, ympärivuorokautisessa asumispalveluyksikössä. Tarjoamme tehokuntoutusta yhteistyössä esimerkiksi Mikevan palveluasumisyksiköiden kanssa Espoossa (Matinkylä), Vantaalla (Korso) ja Helsingissä (Taivallahti). Fysiogeriatrialla on lääkinnällisen kuntoutuksen sopimukset seuraavien tahojen kanssa
Asiantuntevat fysioterapeuttimme palvelevat tehokuntoutus­asiakkaitamme ympäri vuoden, myös kesällä ja pyhäpäivinä. Fysioterapiakäynnin ajankohta voidaan sopia joustavasti asiakkaan toiveiden ja elämänrytmin mukaisesti.

Jäikö jokin askarruttamaan? Ota yhteyttä, niin vastaamme kysymyksiisi

Autamme sinua kuntoutumaan ja kuntoilemaan. Lähetä kysymyksesi oheisella lomakkeella tai varaa aika palvelu­numerostamme 09 3922 302

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.