”Yleisimpiä syitä vastaanotolleni hakeutumiseen ovat erilaiset kiputilat pottuvarpaan ja alaselän välisellä alueella”
Petri Väyrynen on kokenut fysioterapeutti, Terveystieteiden maisteri ja alaraaja-asioiden asiantuntija Aktiivi Fysioterapiasta Tampereelta. Aktiivi Fysioterapia on Fysiogeriatrian uusi tytäryhtiö.
Petrin puheille hakeudutaan yleensä silloin, kun liikkuminen aiheuttaa kipua tai alaraajoissa on outoja tuntemuksia. ”Yleisimpiä syitä vastaanotolleni hakeutumiseen ovat erilaiset kiputilat pottuvarpaan ja alaselän välisellä alueella. Tyypillisimpiä ongelmia ovat yleensä polvi- ja kantapääkivut, mutta oireiden kirjo on laaja”. Alaraajojen ongelmat eivät katso ikää eikä aktiivisuustasoa, sillä työssään Petri kohtaa asiakkaita lapsista vanhuksiin ja mattimeikäläisistä huippu-urheilijoihin.
Moni mieltää pohjalliset ensimmäiseksi asiaksi alaraaja- ja askeltutkimuksia ajatellessa. Pohjallinen on kuitenkin vain yksi vaihtoehto ongelmien korjaamiseksi. ”Mietimme aina toiminnallisessa tutkimuksessa, onko pohjallinen se oikea ratkaisu. Joskus kohtaan asiakkaita, jotka ovat saaneet suosituksen pohjallisten hankkimiseen, vaikka ongelma voisi ratketa muutenkin. Petri vertaakin pohjallisia silmälaseihin: eihän niitä hankita, jollei näkökyvyssä ole oikeasti ongelmia!
Apu erilaisiin kiputiloihin ja ongelmiin löytyy aina yksilöllisesti. Aktiivi Askel -alaraajaklinikalla kävelyn ja juoksun tutkimukseen käytetään suurnopeus- tai videokameroita ja muita toiminnallisia tekniikoita, sillä ongelmat oireiden taustalla on tärkeä selvittää. Pelkän oireen hoitamisesta ei ole pitkäaikaista hyöytä, jos todellinen ongelma on ja pysyy. ”Kun ongelma selviää, voi ammattilainen helposti tehokkaammin valita ne menetelmät, joilla sitä lähdetään korjaamaan” kertoo Petri ja jatkaa: ”Vaihtoehtona voi olla manuaalista käsittelyä, venyttelyä, harjoittelua – tai tarvittaessa pohjalliset”. Toiminnallisessa tutkimuksessa videokuvauksesta saadut tulokset käydään aina asiakkaan kanssa yhdessä läpi, ja ratkaisua etsitään myös yhdessä.
Kenen kannattaisi tulla Aktiivi Askel -alaraajaklinikan vastaanotolle?
Petri Väyrynen kertoo, että asiakkaat voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään: asiakkaat, joilla ei varsinaisesti esiinny kipuja, mutta he haluavat kartoittaa mahdollisesti kivuille altistavia tekijöitä. Yksi tyypillinen ryhmä ovat juoksijat, joilla on tähtäimessä vaikkapa maraton tai puolikas: heidän kanssaan kartoitetaan riskitekijät ja katsotaan, että muun muassa juoksukengät sekä juoksutekniikka ovat oikeanlaiset, eli ehkäistään vammojen ja kiputilojen syntymistä rasituksen ja harjoittelun lisääntyessä.
Toinen ja merkittävämpi asiakasryhmä ovat ne henkilöt, joilla kipuja jo on. Petrin neuvo on, että jos kivut eivät mene itsestään ohi 3 – 4 viikon kuluessa, on hyvä varata aika vastaanotolle ja kartoittaa, mistä kivut johtuvat. Jos kivut alkavat äkillisesti ja taustalla on vaikka kaatuminen tai loukkaantuminen, kannattaa ensin mennä lääkäriin. Vastaanotolle voi siis tulla joko lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä.
Talvi tulee ja liukkailta kaduilta ei kukaan voi välttyä. Mitkä ovat askeleiden ja liikkumisen asiantuntijan neuvot turvalliseen liikkumiseen talviaikana? ”Yleinen lihaskunto, tasapainon hallinta ja koordinaatio ovat tärkeitä. Näitä taitoja voi jokainen harjoitella ikään ja kuntotasoon katsomatta. Myös kengällä on iso merkitys: ulkopohjan pitäisi olla sellainen, että se ei luista. Tällaiset pohjat ovat yleensä vähän pehmeämmästä materiaalista valmistettuja ja niissä on kunnollinen kuviointi pohjassa. Suosittelen myös nastoja tai nastakenkiä.”
Liikunnallinen alaraaja-asioiden asiantuntija pitää myös koulutuksia jalkaterveyteen liittyen. Jokainen voi kuitenkin itse vaikuttaa näihin asioihin, ja asiantuntijan tehtävänä on mahdollistaa asiakkaan kannalta paras mahdollinen lopputulos. Työssään Petri nauttii siitä, että voi auttaa asiakkaita ja näkee muutoksen, joka saadaan oikeilla työkaluilla ja tekemisellä aikaan.