Hyvät jalkineet helpottavat liikkumista

Talvikenkiä valitessa kannattaa etsiä samoja ominaisuuksia kuin muistakin kengistä, huomioiden muutokset alustassa ja lämpötilassa.

Lumimaisema
Hyvät talvikengät helpottavat lumessa ja liukkalla liikkumista

Kengän pohja

Talvikengissä erityisesti ulkopohjan materiaaliin on syytä kiinnittää huomiota. Liukkailla talvikeleillä ja kovallakin pakkasella parhaiten toimii termoplastinen kumi (TR) tai muut erikoiskumiseokset. Valitettavasti kaupassa ei aina ole pohjan materiaalitietoja nähtävillä. Tällöin kannattaa asia tarkastaa valmistajan nettisivuilta tai pyytää asiantuntevan myyjän apua. Perusohje kuitenkin on, että pehmeä pohja on pidoltaan parempi kuin kova. Ulkopohjan riittävän syvä, noin 5 mm:n, kuviointi parantaa myös pitoa. Pitävyyttä jäisillä keleillä voi lisätä erillisillä kenkään asennettavilla liukuesteillä.

Devisys-liukuesteet, joissa nastat
Devisys-liukuesteissä on viistottu kanta sekä heijastimet. 25e.

Jalkineen sovitustilanteessa huomiota kannattaa kiinnittää pohjan taipuisuuteen varpaiden tyvinivelten kohdalta. Osassa jalkineita kenkä ei taivu päkiästä kunnolla tai se taipuu väärästä kohtaa, jolloin seurauksena voi olla esimerkiksi rakot varpaissa. Taipuminen kannattaa ensin kokeilla kädellä: taivuta kengän etuosaa ja tarkastele taipuuko se helposti vai tarvitseeko siihen paljon voimaa. Jalkineiden taipuisuus ja sopivuus tulisi aina testata sovittamalla kenkää ja mielellään kävellä sillä hieman.

Voimakas kärkikäynti (kengän kärjen taipuminen ylöspäin) aiheuttaa varpaiden tyvinivelten yliojennuksen, joka vaikeuttaa jalkaterän muuta toimintaa, mutta toisaalta parantaa kengän rullaavuutta. Valitse jalkine, jossa on kärkikäyntiä, jos varvasnivelesi ovat jäykät tai jäykistetyt. Jos varpaiden nivelet liikkuvat hyvin, on kärkikäynnistä enemmän haittaa jalkaterveydelle. Paksupohjaisissa ja jäykissä kengissä tarvitaan kärkikäyntiä kompensoimaan pohjan taipumista. Jalkaterveys (Stolt, Flink, Saarikoski, Väyrynen, 2017, s. 567)

Kärkikäynti
Kärkikäynti tarkoittaa kengän kärjen taipumista ylöspäin

Mitä vähemmän kengässä on korkoa, sen tasaisempi kuormitus on koko jalkaterässä. Korko lisää kuormitusta päkiälle ja muuttaa näin kehon painopistettä. Yli kahden senttimetrin korko rasittaa etenkin polviniveliä ja samalla pakottaa akillesjänteen sekä pohjelihakset lyhentyneeseen tilaan. Korkeat korot lisäävät kaatumisriskiä.

Sisäpohjan pitäisi olla suora ja pohjallisen irrotettava. Suora sisäpohja mahdollistaa jalkaterän lihasten luonnollisen työskentelyn. Irrotettava sisäpohjallinen mahdollistaa yksilöllisten tai lämpöpohjallisten käytön.

Usein liukastuminen johtuu kantapään luistamisesta. Talvijalkineissa kannattaa olla hieman viistottu kanta, koska se lisää tukipintaa kantaiskuvaiheessa ja näin vähentää kaatumisriskiä.

Sopivan kokoinen kenkä

Kengässä tulisi olla 1,2 cm käyntivaraa, koska jalkaterä ”kasvaa” kävellessä ja laajenee päivän mittaan. Käyntivara lasketaan pisimmästä varpaasta. Talvella kenkiin voi varata pari milliä suuremman käyntivaran, jotta paksummat sukat tai lämpöpohjalliset mahtuvat kenkiin. Näin jalkaterälle jää tilaa toimia normaalisti läpi askelsyklin ja tyhjä tila pitää myös jalat lämpimämpinä.

Kengän kärkeen tulisi jäädä reilun sentin mittainen käyntivara

Muistathan, että kenkien kokonumerointi toimii vain viitteellisenä apuna ja paras tapa taata sopivuus on mitata jalkaterän pituus senttimetreinä. Kengän sisäpohjallisen päällä seisominen on helppo tapa havainnoida jääkö käyntivaraa riittävästi pituussuunnassa ja mahtuuko jalkaterä kenkään leveyssuunnassa. Jalkineen koko valitaan aina suuremman jalan mukaan.
Kengän kärjen malli pitäisi olla pyöreä ja leveä, vastaten luonnollista jalan muotoa. Jos kengän kärki kapenee jyrkästi, on suurempi riski varpaiden asentovirheille ja ihomuutoksille. Kärkikorkeus eli varpaille suunniteltu sisätila tulisi olla riittävä. Jalkineita sovittaessa onkin hyvä kokeilla, että varpaita pystyy heiluttamaan kengän sisällä.Kengän päällysmateriaalin ei tulisi juuri venyä.

Muuta huomioitavaa talvikengän valinnassa

Hengittävä ja joustava pintamateriaali mukautuu jalkaterän muotoihin. Hyviä pintamateriaaleja ovat esimerkiksi nahka, kangas ja mikrokuitu. Jos kaipaa vedenpitävyyttä jalkineelta, valitaan kenkä, jossa on vedenpitävä kalvomateriaali (esimerkiksi Goretex®). Kalvot hengittävät paremmin kuin kumi, jolloin hautumien riski pienenee.
Lämpimät talvikengät tuovat haasteen, kun samoilla kengillä joutuu liikkumaan sekä ulkona että julkisissa sisätiloissa. Ulko-olosuhteet vaativat kengältä lämpöä, mutta sisälämpötilassa jalka hikoilee talvikengässä.
Jalkojen hikoilu saattaa aiheuttaa hautumia ja rakkoja jalkoihin, jotka ovat aina infektioriski. Ratkaisuna hikoiluun suositellaan keinokuituja sisältävää sukkaa. Keinokuidut keräävät ja kuljettavat kosteuden ihon pinnalta pois ja näin auttavat pitämään jalat kuivana ja lämpiminä. Jos keinokuituinen sukka ei riitä pitämään hautumia poissa, voi esimerkiksi lampaanvillaa käyttää ennaltaehkäisevästi varpaiden väleissä.

-Aino Niskanen, jalkaterapeutti

Asiantuntevan jalkaterapeutin henkilökohtaisella ohjauksella ja jalkojen hoidolla kohti parempaa elämänlaatua

Jos olet epävarma talvikenkien valinnassa ja kaipaat henkilökohtaisia vinkkejä, varaa aika jalkaterapeutillemme. Samalla voidaan tarkistaa jo olemassa olevien kenkien käyttökelpoisuus. 

Varaa aika numerosta p. 09 3922 302 (arkisin klo 8-16)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email