Fysioterapeutti Antti Eronen: Jalkapohjan ja kantapään kiputilat kannattaa hoitaa kuntoon

Voivatko sinun jalkasi hyvin?

Jalkapohjan ja kantapään kiputilat alueen ovat verrattain yleinen vaiva. Tämä ongelma korostuu varsinkin kesäisin, kun ihmiset kävelevät esimerkiksi kaupunkilomilla kevyemmillä kengillä kaupunkien kovilla kaduilla. Toinen yleinen kesän kenkämuoti – kumisaappaat – ovat myös haastavat jalan rakenteille.

Nykypäivän ihminen verhoaa jalkansa liian tukeviin tai vaihtoehtoisesti liian vähän tukeviin jalkineisiin. Jalkateriemme lihaksisto on usein heikohkoa, koska arkielämämme ei haasta niitä. Pahimmillaan tästä voi seurata jalkapohjan peitinkalvon tulehdus eli plantaarifaskiitti.

Plantaarifaskia eli jalkapohjan peitinkalvo on yksi pitkittäisen jalkaholvin – eli sisäsivulta katsottaessa nähtävän jalan kaaren – tukirakenteista. Jos jalkaterän lihaksisto ei jaksa tehdä töitä riittävästi, alkaa tuo kaari laskeutua, aiheuttaen venytystä juuri jalkapohjan peitinkalvoon. Tyypillisimpiä oireita ovat aamulla astumisarkuus sekä kävellessä kantapään kiputilat. Vaiva on äärimmäisen tärkeä hoitaa, jotta se ei pääse pahentumaan. Pahimmillaan tilanne voi mennä niin pahaksi, että normaali kävely on mahdotonta.

Fysioterapiassa pyrimme keventämään kipeytyneeseen peitinkalvoon kohdistuvaa rasitusta kantakorotusten ja pohjallisten avulla sekä tukemaan peitinkalvoa teippauksen avulla. Useimmat asiakkaat hyötyvät nk. Strassbourghin eli yösukan käytöstä. Asiakkaalle ohjataan myös kiputilan huomioiva henkilökohtainen progressiivinen kuntouttava ohjelma, jonka tavoitteina on sekä toimintakyvyn palauttaminen vaivaa edeltävälle tasolle, että ennaltaehkäisevä harjoittelu tulevaisuutta ajatellen.


Vaivaako sinua jalkapohjan tai kantapään alueen kiputilat? Tarvitsetko muuhun tuki- ja liikuntaelinvaivaan asiantuntevaa fysioterapiaa?


Antti Eronen

fysioterapeutti, CMP (Certified Mulligan Practitioner), liikunnanohjaaja
akupunktio, hyvänlaatuisen asentohuimauksen hoito, kinesioteippaus, MET-tekniikka

040 823 0960
Kuunsäde 10 A, 02210 Espoo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email