Arjen aktiivisuus – lääke moneen ongelmaan

posted in: Blogi | 0

Tämänhetkinen koronavirustilanne aiheuttaa monelle huolta ja murhetta. Viruksen leviämisen hidastaminen on ensiarvoisen tärkeää ja valtakunnallisestikin on linjattu toimenpiteitä tavoitteen saavuttamiseksi. Kansalaisille tämä tulee aiheuttamaan uusia tilanteita arkeen. Tuttujen liikuntatottumusten ylläpitäminen saattaa vaikeutua, sillä kuntosalit pitävät ovensa suljettuna, liikuntaryhmät ovat tauolla ja tapahtumia on peruutettu. Moni linnoittautuu kotisohvalle, vaikka arkiaktiivisuuden ylläpitäminen kannattaisi nyt enemmän kuin koskaan. Vaikka sosiaalista kanssakäymistä on kehotettu rajoittamaan, fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista kannattaisi pitää nyt erityisen hyvää huolta. Fyysisesti aktiiviset ihmiset nimittäin kestävät stressiä paremmin ja sairastavat keskimäärin vähemmän kuin vähän liikkuvat.

Pienikin liikkeelle lähtö on hyödyllistä, on kyse sitten roskien viemisestä tai kotitöiden tekemisestä. Voisiko roskien vientiin yhdistää korttelin kiertämisen kävellen? Entä olisiko nyt aikaa ja puhtia tehdä astetta perusteellisempi kevätsiivous? Hyötyjä on todettu jo lyhyistä, muutaman minuutin liikuskeluista ja näitä tulisi sisällyttää päivään mahdollisimman paljon. Kaikki aktiivisuus pitää mielen ja kehon virkeänä ja auttaa muistin vahvistamisessa. Liikunta olisikin hyvä sisällyttää myös poikkeustilanteissa osaksi arkea.

Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen ovat suositeltavia liikuntamuotoja, sillä luonnolla ja raikkaalla ulkoilmalla on lukuisia positiivisia vaikutuksia terveyteemme. Jo pelkästään luonnossa oleilu laskee stressitasoa, verenpainetta ja sykettä. Luonnossa liikkuminen rauhoittaa ja kirkastaa mieltä, parantaa mielialaa sekä kehittää tasapainoa ja kestävyyskuntoa. Säännöllisesti tapahtuvana lyhytkin ulkoilu parantaa toiminta- ja vastustuskykyä. Nappaa koira tai puoliso mukaan ja lähde happihyppelylle, kevään parhaat ulkoilukelit tekevät tuloaan!

Kävely on yksi suomalaisten suosituimmista liikuntamuodoista. Suositeltava määrä on kävellä reippaasti puoli tuntia päivässä. Kävely voi myös koostua useammasta lyhyestä – esimerkiksi kymmenen minuutin pätkästä. Metsäteillä ja jalkakäytävillä voi kävellä reippaaseen tahtiin, ryhdikkäässä asennossa ja kädet mukana heiluen. Ota kävelysauvat mukaan lenkille, jos kaipaat lisää tukea kävelemiseen. Reipas ja ryhdikäs kävely on oivaa ryhtijumppaa ja lihasten vahvistamista. Mikäli omat taidot ja kunto antavat periksi, voi poiketa metsään ihastelemaan luontoa ja kuuntelemaan saapuvan kevään ääniä.

Iäkkäille suositellaan arkiliikunnan oheen vähintään kahdesti viikossa lihasvoimaa ja tasapainoa parantavia harjoitteita. Näitä harjoitteita on helppo tehdä myös kotiolosuhteissa. Peräkkäiset tuolilta ylösnousut vahvistavat alaraajojen lihaksia, yhdellä jalalla seisonta hampaiden pesun yhteydessä kehittää tasapainoa. Viivakävelyä tai kanta-varvas -kävelyä voi harjoitella helposti, pidä kuitenkin huolta että saat tarvittaessa tukea esimerkiksi seinästä. Lisää haastetta liikkeisiin saat pienvälineillä kuten käsipainoilla, nilkkapainoilla tai vastuskuminauhoilla.

Mikäli kaipaat tukea ja ideoita kotiharjoitteluun tai haluaisit ostaa pienvälineitä kotiisi, olethan yhteydessä meihin. Emme tällä hetkellä voi ottaa vastaan yli 70-vuotiaita asiakkaitamme, hallituksen linjaukseen perustuen. Tarjoamme sen sijaan etäkuntoutusta, joka mahdollistaa harjoittelun terapeutin kanssa kotoa käsin.

Autamme mielellämme juuri Sinulle sopivan harjoitteluohjelman laatimisessa ja tarjoamme ammattitaitoamme, jotta voit säilyttää aktiivisen arjen kaikissa tilanteissa. Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää!

 

-Ellimari Karppinen, fysioterapeutti

 

Lähteet:

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kol00425
https://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikkumaan/arkiliikunta_hyotyliikunta_perusliikunta/liiku_metsaan_ja_poluille
https://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikunnan_vaikutukset/ikakaudet/liikunta-iakkaan-arjessa
https://www.ukkinstituutti.fi/liikkumisensuositus/istumisen-vahentamisen-suositukset