Mitä tehdä, kun liikkuminen vaikeutuu?

Eila (nimi muutettu) on iloinen 82-vuotias rouva, joka on asunut hoivakodissa kohta vuoden verran. Eila on aikaisemmin asunut puolisonsa kanssa kotona, josta äkillisen toimintakyvyn laskun seurauksena hän on muuttanut hoivakotiin asumaan. Eilalla on taustalla useita perussairauksia, mutta muisti Eilalla toimii lähes yhtä hyvin kuin 55-vuotta nuoremmalla terapeutillakin.

Lähtötilanteessa ennen säännöllisen fysioterapian alkamista Eila pystyi liikkumaan itse pyörätuolilla ja ottamaan reumarollaattorin avuin muutamia askelia paikoillaan. Eteenpäin kävely ei onnistunut. Siirtymiset vuoteen ja pyörätuolin avulla tapahtuivat kahden avuin. Nyt noin 9kk myöhemmin omatoiminen liikkuminen tapahtuu pyörätuolin avuin ja reumarollaattorin avulla kävely sujuu noin 50 m kerrallaan kun on vain kaveri mukana, jos väsymys yllättää. Siirtymiset pyörätuolin ja sängyn välillä tapahtuvat yhden avustamana. Tuen tarve on siis vähentynyt merkittävästi harjoittelun myötä. Harjoittelu on sisältänyt kävely- ja seisomaannousuharjoittelua sekä erilaisia liikkuvuus- ja voimaharjoitteita alaraajoille.

Fysioterapia piristää Eilan arkea sekä tuo vaihtelua ja sisältöä elämään. Fysioterapian tämän hetkisinä tavoitteina Eilalla on liikkumis- ja toimintakyvyn ylläpito sekä erityisesti kävelykyvyn ja alaraajojen voiman ylläpito ja parantaminen. Eila haluaisi vielä pystyä kävelemään kaikki päivittäiset matkat itsekseen rollaattorin tuella.

Kotikuntoutus toteutuu myös hoivakodissa

Eila harjoittelee fysioterapeutin ohjeuksella kotonaan hoivakodissa kaksi kertaa viikossa 45 minuutin ajan. Yksilöfysioterapian lisäksi Eilan hoivakodissa on tuolijumppa kerran viikossa. Eila treenaa fysioterapeutin kanssa aina hyvällä fiiliksellä vaikka välillä vähän väsyttäisikin.

Me kuntoutamme

Olisiko sinun omaisesi kuntoutuksen tarpeessa? Ikääntyvän liikkumis- ja toimintakykyä voidaan tukea tehokkaasti kuntoutuksen avulla. Me palvelemme toimipisteissämme sekä koti- ja hoivakotikäynnein. 

Ota rohkeasti yhteyttä, niin aloitetaan asiakkaan lähtötilanne ja tavoitteet huomioiva vaikuttava kuntoutus.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email