Fysioterapeutti Sami Vihelä: Päänsärkyä?

Yleistä päänsärystä

Päänsärky on yleinen vaiva, jota lähes kaikki ihmiset kokevat jossain vaiheessa elämää. Päänsärky voi olla peräisin muun muassa lihaksista, silmistä, verisuonista, aivokalvoista tai hampaistosta. Tarkemmin sanottuna särky johtuu näiden kudosten kipuhermopäätteiden ärsytyksestä. Ärsytyksen voi aiheuttaa esimerkiksi unen puute tai niskan lihasten jännitystila. Syitä on kuitenkin monia. Usein päänsärkyyn ei löydetä selkeää syytä, eikä kyse silti välttämättä ole mistään vakavasta.

Jännityspäänsärky

Jännityspäänsärky on päänsäryn yleisin muoto. Jännityspäänsäryn taustalla voivat olla niskan, hartioiden ja päänahan lihasten jännitystilat. Taustalla voivat olla myös henkiset syyt kuten ahdistus, masennus tai kuormittava elämäntilanne. Jännityspäänsärky ilmenee usein iltaa kohti pahenevana pantamaisena särkynä. Kipu tuntuu usein ohimolla, päälaella tai takaraivolla. Päänsärkyyn voi liittyä myös muita oireita kuten käsien puutumista öisin, huimausta ja lievää pahoinvointia.

Päänsärky ja fysioterapia

Fysioterapiasta saadaan usein apua päänsärkyyn, johon liittyy niskakipu. Tyypillinen kiputuntemus on niskasta ohimolle säteilevä tai takaraivolta ylöspäin säteilevä särky. Näissä tapauksissa päänsäryn taustalla voi olla kaularangan nikamien toimintahäiriö. Vaiva saadaan usein hoidettua fysioterapeutin manuaalisilla tekniikoilla sekä ohjatuilla kotiharjoitteilla. Tulosten ylläpitämiseksi säännöllinen liikunta on usein tärkeää.

Varaa aika fysioterapiaan 

Tunnistatko itselläsi päänsäryn oireita? Jos et saa vaivaa omin neuvoin kuriin niin varaa aika – hoidetaan päänsärky pois kiusaamasta. Ajan kaikkiin toimipisteisiimme voit varata keskitetysti numerosta 09 3922 302.
Äkillisesti alkaneessa voimakkaassa päänsäryssä, johon liittyy myös muita tavallisesta poikkeavia oireita, kannattaa hakeutua lääkäriin. Myös päähän kohdistuneen vamman jälkeen kannattaa herkästi hakeutua lääkäriin.

Fysioterapeutti Sami Vihelä palvelee Hyvinkään Kohennon toimipisteessä. 

Lisää päänsärystä ja sen mahdollisista syistä voit lukea seuraavien linkkien takaa:

Päänsärystä yleisesti:

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00322

Jännityspäänsärystä:

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00024

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email