Fysioterapeutti Mari Pietilä: Ummettaako?

Normaalisti toimiva suoli on merkki siitä, että keho voi hyvin. Ihmisen suoli tyhjenee pääsääntöisesti 8-72 tunnin välein yksilölliset erot huomioiden. Monet kärsivät ummetuksesta jossain vaiheessa elämäänsä. Ummetuksesta puhutaan, kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos uloste on koostumukseltaan niin kiinteää, että ulostus on tämän vuoksi haastavaa, jopa vaikeaa ja kivuliasta. Ummetuksen todennäköisyys kasvaa ikääntymisen myötä. Ulostuskertojen harvenemisen lisäksi ummetus ilmenee tyypillisesti muillakin vatsavaivoilla. Tavallisia oireita ovat muun muassa vatsan turvotus ja vatsakivut. Kipu ulostaessa tai verenvuoto peräsuolesta ovat myös mahdollisia. Ummetus voi johtaa pidätyskyvyttömyyteen ja ohivuotoripuliin ja siitä voi seurata tuhrimista tai ulostamisen pelkoa. Pitkään jatkunut ummetus voi altistaa myös lantionpohjan toimintahäiriöille, sillä mekaaninen paine heikentää lihasten optimaalista toimintaa.

Ummetuksen hoitoon on tarjolla paljon erilaisia vaihtoehtoja, joiden osalta kuitenkin useimmiten puhutaan lääkkeellisistä keinoista kuten laksatiiveista, jotka lisäävät nesteen määrää suolessa ja siten pehmentävät ulostemassaa. Suolta stimuloivia lääkeaineita voidaan myös käyttää, mutta näiden käyttöä ei missään tapauksessa suositella pitkäaikaiseksi, koska pidempään käytettynä suoli tottuu näihin lääkeaineisiin eikä toimi enää ilman niitä. Suolen toiminta on kehon luonnollinen mekanismi, jonka toimintaa voidaan kaikista parhaiten tukea elintavoilla. Tästä syystä myös ummetuksen ensisijainen hoitomuoto on aina elintapojen muutos.

Ummetuksen hoidossa avainasemassa ovat ruokavalio, nesteytys sekä liikunta. Ruokavalioon tulisi lisätä kuituja esimerkiksi kasvikunnan tuotteista kuten viljoista, hedelmistä, kasviksista, siemenistä ja leseistä. Kuituja tulisi saada päivittäin vähintään 30-35g. Kuidut lisäävät ulosteen määrää ja sitovat nestettä itseensä tehden ulosteesta pehmeämpää. Kuituja lisättäessä on erityisen tärkeää myös lisätä nesteiden nauttimista etenkin veden muodossa vähintään 2 litraa päivässä.

Liikunnan merkitystä ei ummetuksenkaan hoidossa tule ohittaa. Liikuntamuodolla ei ole juurikaan merkitystä, pääasia, että pysyy päivän mittaan liikkeessä. Liikkuminen liikuttaa ulostemassaa suolistossa. Kävely ja ponnistelua vaativat harjoitteet kuten kyykyt ja seisomaannousut ovat työkokemuksen kautta hyväksi havaittuja. Vähemmän liikkuvan suoli toimii laiskemmin. Myös hengittäminen on hyvä muistaa myös tärkeänä osana suolen toimintaa, sillä palleahengitys liikuttaa vatsaontelossa olevia elimiä, jotka myötävaikuttavat suolen liikkeisiin.

Myös kevyttä manuaalista käsittelyä vatsan alueella voi hyödyntää. Käsittely vähentää jännitystä keskivartalossa, helpottaa ilman liikkumista suolessa sekä helpottaa turvotusta. Lisäksi käsittely aktivoi parasympaattisen hermoston toimintaa viskeraalisessa järjestelmässä.  Voit lähteä liikkeelle oikeasta lantioluusta viistosti alas, josta kohti kylkeä, kylkikaaria myötäillen ja siirry vasemmalle ja tällä puolella myös kyljistä alaspäin kohti vasempaa lantioluuta (Kuva 1.). Tee käsittely pyörivällä liikkeellä oikealta vasemmalle 5 kertaa jokaisella siirtymällä noin 1-2 min ajan. Kokonaisuudessaan käsittely voi kestää noin 10-20 min.

Kuva 1. Kartta manuaalisen käsittelyn hyödyntämiseksi osana ummetuksen hoitoa. Kuva Pinterestistä.

Itsehoidon osalta on kuitenkin hyvä muistaa, ettei muutoksia tapahdu hetkessä vaan työ on melko pitkäjänteistä. Ruokavaliomuutosten ja liikkumisen lisäämisen osalta odotettavia muutoksia on nähtävissä 1-2 kk jälkeen. Tämän takia kannattaa tutustua tarjoamiimme kotikuntoutus, etäkuntoutus, ryhmäliikunta, päiväkuntoutusta,  ja ikääntyneen fysioterapiapalveluihimme.

Suolta voidaan myös opettaa säännöllisemmäksi: Aamulla kiinnitetään huomiota jo veden nauttimiseen ja kuitujen lisäämiseen ja aamupalan jälkeen käydään niin sanotusti istunnolla. Harjoittelua jatketaan vähintään useita viikkoja, vaikka aluksi harjoitus ei tuottaisikaan tulosta eli ulostusta ei tulisikaan. Viivyttele rauhassa wc:ssä ja pyri rentoutumaan. Vessassa olisi hyvä viihtyä noin 1-15 min, sillä tätä pidempi aika saattaa lisätä riskiä peräpukamien syntyyn.

Ulostamisen ergonomia on myös tärkeä huomioida. Hyvä ulostamisasento auttaa peräsuolen tyhjenemistä. Paras asento on silloin, kun pöntöllä istuessa polvet ovat lonkkien tasoa korkeammalla. Tällöin suoli suoristuu, kun sitä ympäröivä puborektalis- lihas rentoutuu, jolloin suolen tyhjentyminen helpottuu. Usein kotonamme oleva WC-istuin on tähän liian korkea, joten tällöin voi apuna käyttää pientä koroketta, jotta lonkkien kulmaa saadaan säädettyä syvemmäksi (Kuva 2). Korokkeena voi toimia pieni jakkara/palli tai matala pyykkikori tai wc:n roska-astia.

Kuva 2. Ulostamisen ergonomia. Kuva lainattu Anna.fi

Kuva 3. WC- pöntöllä istumisasennon vaikutus ulostamiseen. Istuminen (sitting) vrt. kyykistyminen / lonkkakulman lisääminen (squatting). Kuva lainattu täältä.

Ulostamiseen ja ulostamisasentoon liittyvien tekijöiden ohjaus tulisi olla osana lantionpohjan toimintahäiriön vuoksi vastaanotolle tulevan asiakkaan käyntiä. Erityisesti synnytyksen jälkeen sekä laskeuman ja suorien vatsalihasten erkauman kuntoutuksen yhteydessä olisi hyvä tarkastella näitä tekijöitä.

Ummetuksen hoidosta voit rohkeasti keskustella ammattilaisen kanssa. Ota yhteyttä mieltäsi askarruttavissa asioissa minuun, niin käydään ne yhdessä läpi etsien ratkaisuja ja helpotusta tilanteeseesi kokonaisuus huomioiden ja siten hyvinvointiasi lisäten. Fysioterapeutin vastaanotolle voit hakeutua lääkärin lähetteellä tai ilman. Ajan vastaanotolle voit varata puhelimitse 040- 689 4409 tai verkkoajanvarauksen kautta.

Lisätietoja:

Terveyskirjasto

Merikosken apteekki

Instagram: @PelvicGuru

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email