Fysioterapeutti Antti Eronen: Tenniskyynärpää on kiusallinen ja kivulias vaiva

Kyynärpää kipeä, vaikka et ole koskaan pelannut tennistä?

Kyynärvarren lateraalinen epikondyliitti – eli kansantajuisemmin tenniskyynärpää – on usein toistuvien käden puristustyötä vaativien ponnistusten aikaansaamaa. Oireena on kyynärpään ulkosivulla tuntuva kipu, erityisesti puristettaessa kättä nyrkkiin kyynärnivelen ollessa suorana. Kipu voi tuntua jo kahvikuppia nostaessa! Myös puristusvoima voi olla heikentynyt. Yleensä ajatellaan, että raskasta työtä tekevät ovat tämän vaivan pääasiallinen asiakasryhmä. Ongelman saa kuitenkin hankittua kovin helposti esimerkiksi piha- ja puutarhatöissä, remonttihommissa, mökkitalkoilla tai vaikkapa moottorikelkkasafarilla Lapin lomalla.

Ongelmassa, jonka kaikkia syntyyn johtavia syitä ei edes vielä tiedetä, kyynärvarren ulkoreunaan kiinnittyvien lihasten jännealueeseen alkaa muodostua tulehdusta ja rasituksen sieto heikkenee. Lihakset kääntävät rannetta aavistuksen taaksepäin, jolloin ranne on luonnollisemmassa asennossa puristusotteeseen. Usein ihmiset eivät edes huomaa vaivaansa, ennen kuin sen aiheuttama kipu alkaa olla jo sietämätöntä. Sitten, kun palataan muistellen taaksepäin, voidaankin todeta vaivan olleen jo kauan olemassa.

Vaiva voi kestää useita kuukausia, ja sen takia vaivan hoitaminen on tärkeää. Usein jo pelkästään kipeän käden käytön välttäminen vaikuttaa toisen yläraajan rasituksen lisääntymiseen. Tämän takia asteittainen ja ohjattu kipeän käden käytön lisääminen ja lihasten vahvistaminen on tärkeä osa hoitoa sekä ennaltaehkäisyä.

Fysioterapeutin vastaanotolla voidaan myös valita tilanteeseen soveltuva tuki. Tuen käyttö vähentää painetta kipualueella ja voi auttaa rasituksen lisäämisessä. Myös kinesioteippauksella voidaan helpottaa kipualueelle tulevaa painetta kuntoutumisen aikana. Fysioterapiassa harjoitellaan käden oikeanlaista ja optimaalisempaa rasitusta hoitavana sekä ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Heikko rasituksensieto johtaa helpommin vaivan uusimiseen.


Vaivaako sinua kyynärpään tai käden kiputilat? Tarvitsetko muuhun tuki- ja liikuntaelinvaivaan asiantuntevaa fysioterapiaa?

Varaa aika asiantuntijan aika lähimmälle toimipisteellemme

Fysioterapeutti Antti Eronen

Antti Eronen

fysioterapeutti, CMP (Certified Mulligan Practitioner), liikunnanohjaaja
akupunktio, hyvänlaatuisen asentohuimauksen hoito, kinesioteippaus, MET-tekniikka

040 823 0960
Kuunsäde 10 A, 02210 Espoo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email