Fysioterapeutti Antti Eronen: Vaivaako niska-hartiaseudun vaivat?

Kesälomat ohi ja niskavaivat palailevat?

Itselläni – kuten monilla muillakin – on kesälomat ohitse ja arkinen aherrus töihin paluun merkeissä on alkanut taas. Kesälomalla sai rentoutua, eivätkä ne iänikuiset niskavaivatkaan enää tuntuneet niin pahoilta. Oli lämmintä, stressitaso nollilla ja läppärin ääressä käytetty aika tunneissa yhden käden sormilla laskettavissa.

Nyt kun rennosta lomatunnelmasta on palattu arkeen, olisi hyvä tarkistaa omat työskentelytottumukset. Ennaltaehkäistäessä niska- ja hartiaseutuvaivoja on työpisteen ergonomia kaiken A ja O. Hyvässä pään asennossa pään paino lepää rangan varassa ja tukevien lihasten työ on minimaalista. Pään painuminen eteen muutamankin asteen verran lisää pään kaularankaa kuormittavaa painoa moninkertaiseksi. Tällöin myös niskan sekä hartiaseudun lihakset joutuvat tekemään asentoa ylläpitävää työtä – työtä johon niitä ei ole suunniteltu. Pahimmillaan niskavaivat voivat aiheuttaa lihaskipua, huimausta, päänsärkyä ja liikerajoituksia.

Fysioterapeutin vastaanotolla tilanteen korjaaminen aloitetaan niskan hyvällä linjauksella. Hyvä keino löytää niskan linjaus on aloittaa tilanteen kartoitus seisomalla tai istumalla ryhdikkäästi selkä seinää vasten. Takaraivon annetaan asettua seinään. Sitten lähdetään vähitellen vetämään leukaa sisään ja liu’uttamaan niskaa pitkäksi. Tämän tulisi sujua kevyesti. Vastaanotolla tarkistetaan lisäksi koko rangan linjaus, jotta niskan asennon ylläpito olisi mahdollisimman helppoa.

Joskus kuitenkin niska-hartiaseudun lihaksisto on niin jännittynyttä, että tarvitaan manuaalista käsittelyä ja mm. akupunktiota rentouttamaan tilannetta. Tämän jälkeen aktiivisetkin harjoitteet sujuvat paremmin. Asiantuntevissa käsissä niska-hartiaseudun vaivoihin saa oikeanlaista apua.


Vaivaako sinua niska- ja hartiaseudun vaivat? Tarvitsetko muuhun tuki- ja liikuntaelinvaivaan asiantuntevaa fysioterapiaa? Varaa aika Espooseen Olarin toimipisteen asiantuntijalle, fysioterapeutti Antti Eroselle täältä.


Antti Eronen

fysioterapeutti, CMP (Certified Mulligan Practitioner), liikunnanohjaaja
akupunktio, hyvänlaatuisen asentohuimauksen hoito, kinesioteippaus, MET-tekniikka

040 823 0960
Kuunsäde 10 A, 02210 Espoo (Olari)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email