Fysioterapeutti, lymfaterapeutti Kylli Pesonen: Onko sinulla turvotusta?

Onko sinulla turvotusta?

Turvotus voi aiheutua useasta syystä. Sitä voi esiintyä koko kehossa, käsissä, jaloissa, vartalossa ja pään alueella. Puhutaan primääristä lymfaödeemasta. Silloin imusuonisto voi olla synnynnäisesti heikentynyt tai imusuonia on liian vähän. Imusuonten teho ei riitä kaiken imunesteen poiskuljettamiseen. Sekundäärisessä lymfaödeemassa turvotuksen aiheuttaa imusuoniston vaurioituminen ulkoisista syistä. Niitä voivat olla ruhjevammat, venähdykset, sieni-infektiot, bakteerit, virukset ja tietyt loismadot tropiikissa. Yleisin syy kuitenkin on pahanlaatuisten kasvainten hoito. Syöpäsolut leviävät imusuonien kautta imusolmukkeisiin, joihin kehittyy etäpesäkkeitä eli metastaaseja. Silloin on poistettava kasvain ja ympäristön imusolmukkeet. Imusolmukkeet tutkitaan ja sen perusteella suunnitellaan mahdollinen sytostaatti- ja sädehoito.

Sädehoito saattaa vahingoittaa imusuonistoa. Rintasyövän hoidon yhteydessä poistetaan kainalon imusolmukkeita. Seurauksena näistä toimenpiteistä voi olla yläraajan turpoaminen. Lantion ja nivustaipeiden alueelle annettu sädehoito ja imusolmukkeiden poistaminen voi aiheuttaa alaraajojen turpoamista. Välttämättä kaikille ei kehity turvotusta, sillä elimistöllä on kyky jossain määrin itse korjata syntyneitä vaurioita. Toisille turvotus tulee nopeasti leikkauksen jälkeen ja joillekin vuosikymmenten jälkeen.

Miksi turvotus kannattaa hoitaa?

Jos turvotusta ei hoideta turvonnut kudos kovettuu eli muuttuu fibroottiseksi. Tällainen kudos on infektioherkkä ja kudoksen immuunipuolustus heikentyy. Yleinen tulehduksen aiheuttaja on erysipelasbakteeri. Puhutaan ”ruususta”, jonka hoitona toimivat antibiootit. Tulehdus pahentaa turvotusta ja lymfaterapia kannattaa aloittaa heti, kun turvotusta alkaa tulla, silloin hoitotulos on paras.

Turvotusta poistetaan yhdistelemällä erilaisia fysikaalisia menetelmiä. Hoidon tärkeät osat ovat ihonhoito, manuaalinen lymfaterapia, kompressiohoito ja liikehoito. Ensimmäiseksi pyritään vähentämään turvotusta manuaalisella lymfaterapialla, toiseksi ylläpitämään tulos. Ihon hoito on tärkeää, koska turvonneen alueen ihon vastustuskyky bakteereja vastaan on heikentynyt. Manuaalisen lymfaterapian ohella voidaan käyttää laitehoitoja esim. Physiotouch-alipainehoito ja Lymphapress-hoito. On tärkeää ylläpitää kudosliikkuvuutta ja arpien alueen liikkuvuutta. Hoidon lopuksi käytetään aina kompressiohoitoa, joko lymfasidoksia tai kompressiohihoja tai-sukkia. Turvotuspotilaalle opetetaan liikehoito, joka sisältää pumppaavat liikkeet, sopivat venyttelyt ja lihaksia vahvistavia liikkeitä.

Miten usein lymfaterapiaa annetaan? Hoidot otetaan tiiviinä sarjana 2-3 kertaa viikossa.
Pitääkö olla lääkärin lähete? Hoitoon voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman.

Kylli Pesonen

puh. 050 3766037

Olarin Fysikaalinen Fysiogeriatria
Kuunsäde 10 A, 02210 Espoo

Lue lisää lymfaterapiasta tai varaa aika lymfaterapiaan ja sukkamittaukseen asiantuntijalle, fysioterapeutti, lymfaterapeutti Kylli Pesoselle.

Lymfaterapiaa on saatavilla myös mm. Oulunkylän toimipisteessämme, puh. 09 728 2475.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email