Fysioterapeutti Sami Vihelä: Hyvä tasapaino ehkäisee kaatumisia ja helpottaa arkea

Liukas talvikeli. Luistavat kengänpohjat. Aurinko häikäisee silmiä. Koossa on hyvät ainekset tehdä lähempää tuttavuutta jäisen asfaltin kanssa. Tästä päästään itse aiheeseen:

Yksinkertaistaen – tasapaino on taito hallita pystyasentoa. Tasapainoon liittyy kyky erilaisten asentojen ylläpitämiseen, ulkopuolisiin ärsykkeisiin reagoimiseen sekä kehon sopeuttamiseen tahdonalaisiin liikkeisiin. Tasapainon ylläpito vaatii useiden eri aistien ja säätelyjärjestelmien yhteistyötä. Näitä ovat muun muassa näköaisti, tuntoasti ja sisäkorvan tasapainoelin.

Tasapainoa voi harjoitella ja parantaa pitkäjänteisellä harjoittelulla. Harjoitteiden tulisi haastaa edellä mainittuja aisteja ja säätelyjärjestelmiä. Käytännössä tämä tapahtuu esimerkiksi tukipintaa pienentämällä (jalat peräkkäin seisominen eli ns. tandem-seisonta), kehon painopistettä siirtämällä (kurottelu, porrasnousu) tai häiritsemällä jonkun aistin käyttöä (suljetaan silmät). Harjoitteita tulisi tehdä niin paikallaan, kuin liikkeessä, sekä etu- että takaperin. Vertaa esim. tandem-seisonta ja tandem-kävely (jalat perätysten kävely). Harjoittelun tulisi olla haastavaa mutta turvallista.

Tasapainoa kehittävät myös monet liikuntalajit, kuten hiihtäminen, maastossa kävely/juoksu, pallopelit, tanssiminen ja jooga. Muutamia ideoita tasapainoharjoitteluun on koottuna myös Fysiogeriatrian Instagram-tilille. Käythän sieltä katsomassa tammikuussa 2019 julkaistut lyhyet tasapainovideot, osat 1-4.


Haluatko harjaannuttaa tasapainoasi? Tarvitsetko muuhun tuki- ja liikuntaelinvaivaan asiantuntevaa fysioterapeuttia? Varaa aika Hyvinkään toimipisteen asiantuntijalle, fysioterapeutti Sami Vihelälle verkkoajanvarauksestamme tai soittamalla numeroon 045 7840 1000.


Sami Vihelä
fysioterapeutti, tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapia

Fysiogeriatria Kohento
puh. 045 7840 1000
Oikokuja 2 A 3, 05800 Hyvinkää
(Kelan talo, kauppakeskus Willan ja Prisman kortteli. Sisäänkäynti Suokadun puolelta.)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email