Fysioterapeutti Tuomas Arohonka: Akupunktiosta apua kipuihin ja lihasjännitykseen

Akupunktiota on käytetty Kiinassa jo tuhansia vuosia erilaisten vaivojen hoitoon. Suomalaisessa terveydenhuollossa sen käyttö painottuu lähinnä kivun ja lihasjännitysten hoitoon. Suomen lääkäreiden akupunktioyhdistys* kouluttaa mm. fysioterapeutteja akupunktion käyttöön.

Akupunktion vaikutus perustuu määrättyjen akupunktiopisteiden ärsytykseen neulalla. Neulan pisto käynnistää kehon omat puolustusmekanismit ja tätä kautta kipu ja lihasjännitykset lieventyvät. Neulat ovat kuitenkin vain hieman hiusta paksumpia, joten niiden pisto ei juurikaan tunnu. Akupunktio on koulutetun henkilön antamana täysin turvallista, käytössä on steriileitä yksittäispakattuja kertakäyttöneuloja, jotka hävitetään käytön jälkeen.

Itse käytän akupunktiota hoidon osana. Kun kipua saadaan lievitettyä, lihasjännitykset vähenevät ja kipualueen mahdollisesti häiriintyneet liikeradat pääsevät normalisoitumaan. Kivun väheneminen myös helpottaa harjoittelua.

Esimerkiksi yleisen olkapäävaivan supraspinatustendiniitin myötä olkapään liike häiriintyy ja pienenee, koska keho pyrkii välttämään kipua. Kun kipua saadaan lievitettyä, lihasjännitykset olkapäässä helpottavat ja aineenvaihdunta olkapään alueella paranee. Kivun väheneminen myös mahdollistaa olkapään normaalimmat liikeradat, jolloin olkapääharjoitteiden teko helpottuu ja tämä taas johtaa parempaan aineenvaihduntaan ja paraneminen edistyy.

Akupunktio mainitaan käypähoitosuosituksissa polven nivelrikossa* ja yleisemmin aikuisten lääkkeettömissä kivun hoidoissa***.

Tuomas Arohonka

fysioterapeutti, akupunktio, huimaushoito,
kinesioteippaus, urheiluhieronta

Fysiogeriatria Kohento
puh. 045 7840 1000
Oikokuja 2 A 3, 05800 Hyvinkää
(Kelan talo, kauppakeskus Willan ja Prisman kortteli. Sisäänkäynti Suokadun puolelta.)


 Varaa aika Hyvinkään Kohentoon asiantuntijalle, fysioterapeutti Tuomas Arohongalle sähköisestä ajanvarauksestamme. Kohennon toimipisteen yhteystiedot ja hinnastot löytyvät täältä.


* https://suomenlaakareidenakupunktioyhdistys.com/
** http://www.kaypahoito.fi/web/kh/potilaalle/suositus?id=khp00064
*** http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=nix02222

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email