Fysioterapeutti Tuomas Arohonka: Huimaako?

Pyöriikö huone ympärillä, kun käännät kylkeä sängyssä? Vai heittääkö päässä, kun kumarrut tai käännyt katsomaan sivulle? Voitko huonosti linja-autolla matkustaessa, etkä ainakaan koskaan matkusta selkä menosuuntaan päin?

Jos vastasit johonkin edellisistä kysymyksistä kyllä, niin vaivasi on todennäköisesti hyvänlaatuinen asentohuimaus, joka on tasapainoelimen häiriötila. Vaiva on kohtalaisen yleinen lievänä muotona, mutta ei juurikaan haittaa päivittäistä elämää. Pahemmaksi äityessään hyvänlaatuinen asentohuimaus alkaa vaikuttamaan päivittäiseen liikkumiseen ja harrastuksiin. Hyvä uutinen on se, että vaivaa voidaan hoitaa. Hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen on olemassa hoitotoimenpiteitä, joilla vaivaa voidaan hoitaa, ja sen uusiutumista ennaltaehkäistä.

Tasapaino perustuu kolmeen asiaan. Silmien havaitsemaan vaakatasoon, vartalon aistimaan asentoon ja tasapainoelimen tuottamaan informaatioon asennosta. Tasapainoelimet sijaitsevat kummassakin sisäkorvassa ja kummassakin on kolme kaarikäytävää, jotka kertovat aivoille pään asennon. Hyvänlaatuisessa asentohuimauksessa joko yhteen tai useampaan kaarikäytävään tulee häiriö, jolloin se kertoo pään olevan eri asennossa, kuin se oikeasti on. Tämä johtaa sekaannukseen aivoissa, koska se saa ristiriitaista informaatiota eri lähteistä, eikä ole varma mitä pitäisi tehdä, ja niin se maailma lähtee pyörimään.

Fysioterapiassa ensin selvitämme, missä kaarikäytävissä häiriöitä on, ja sen jälkeen ohjaamme kotiin asentohoitoharjoituksia. Asentohoidoilla pyritään ohjaamaan kaarikäytävissä oleva ns. sakka oikeaan paikkaan ja tämä johtaa oireiden lievittymiseen. Useimmiten hoitoja tarvitaan 2-3 kertaa, joskus hankalimmissa tapauksissa muutama enemmän.


Vaivaako sinua huimaus?

Varaa aika Hyvinkään Kohennon huimausasiantuntijalle, fysioterapeutti Tuomas Arohongalle täältä.


Tuomas Arohonka

fysioterapeutti, akupunktio, huimaushoito,
kinesioteippaus, urheiluhieronta

Fysiogeriatria Kohento
puh. 045 7840 1000
Oikokuja 2 A 3, 05800 Hyvinkää
(Kelan talo, kauppakeskus Willan ja Prisman kortteli. Sisäänkäynti Suokadun puolelta.)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email