Hyvää kansallista veteraanipäivää!

Kansallista veteraanipäivää on vietetty Suomessa vuodesta 1987 ja tämän vuoden teemana on ”Sinun veteraanipäiväsi – Din veterandag”. Juhlapäivän kunniaksi haastattelimme Espoon veteraanien päiväkuntoutukseemme osallistuvaa Topia, 91 v, hänen kokemuksistaan:

Mikä asia on jäänyt erityisesti mieleen sota-ajasta?

Tuli mieleen se päivä, kun talvisota syttyi. Odotettiin isän kanssa Kaukolan pitäjän Tervolan kylässä laivaa, kun yhdeksän pommikoneen laivue lensi ylitsemme. Maastouduttiin isän kanssa metsään ja hän tuumi, että tästä tulee lähtö ja niin siitä sitten tuli. Se oli ensimmäinen kosketukseni talvisotaan.

Miten olette kokeneet veteraanikuntoutuksen vuosien varrella?

Aluksi oli ulkomaankuntoutus, sitten laitoskuntoutus ja nyt päiväkuntoutus. Kuntoutus on mukavaa ja tuntuu kivalta, että meitä muistetaan ja että pääsee seuraan mukaan.  Se varmaan antaa virikettä tehdä kotonakin sitä sun tätä. Tästä on ollut hyötyä elämässä ja täällä on tutustunut toisiin henkilöihin.

Kertoisitteko esimerkin, miten liikunta on vaikuttanut elämässänne ja onko teillä jotakin harrastuksia?

Omakotitaloni ja kesämökkini ovat sekä harrastuksia että liikuntaa, sillä omakotitalo on täyttä työtä. Lisäksi harrastan kalastusta ja olen tehnyt kalareissuja lappiin, 70-luvulla. Viime kesänä olin virvelöimässä ja odotan uuden kalastuskauden alkua. Jopa Ville Haapasalo on haastatellut minua kalastuksesta kirjaansa ja opetin Villelle silakan pyyntia eli raksausta tai litkausta. Nyt päiväni kuluvat kuntoutuksessa ja eläkeläisten palavereissa.

*****************************************************************************************

Tarjoamme veteraaneille veteraanikuntoutusta Uudenmaan alueella ja päiväkuntoutusta Espoossa. Geriatrian ja neurologian erikoislääkäri Raimo Sulkavan mukaan säännöllinen veteraanien kuntoutus todella kannattaa: säännöllistä kuntoutusta saaneet veteraanit ovat paremmassa kunnossa, kuin muut samanikäiset.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email