Kohtaamisia fysioterapiassa: Kari

CP-vammainen Kari, 50 v, on istunut koko ikänsä pyörätuolissa ja saanut säännöllisesti kotikuntoutusta. Hyvästä kuntoutuksesta huolimatta hänen vasemmankari_web puolen lihaksensa olivat heikentyneet hänen aloittaessaan fysioterapian reilu vuosi sitten Lehtisaaressa. Karin toiveena ja tavoitteena oli yhdessä fysioterapeuttimme kanssa kehittää toimintakykyä uudelle tasolle sekä helpottaa Karin ja hänen avustajiensa arkea esimerkiksi käsivoimia vahvistamalla ja keskivartalon hallintaa kehittämällä.

Aiemmin Kari kuntoili jumppaamalla kotona lattialla ja siihen hän sai kaipaamansa vaihtelua ja tehoa, kun hän aloitti Lehtisaaren kuntosalilla harjoittelun kaksi kertaa viikossa. Aluksi Kari harjoitteli parilla laitteella, mutta nyt hän on jo ehtinyt kokeilla kaikkia kuntosalilaitteita ja kehittänyt yhdessä fysioterapeutin kanssa uusia liikkeitä. Kari on esimerkiksi kehittänyt oman tapansa ”juosta” juoksumatolla. Harjoittelun edetessä myös painoja on lisätty nousujohteisesti lihasryhmien aktiiviseksi kehittämiseksi, sillä progressiivinen harjoittelu lisää tutkitusti rasvatonta kehon massaa, lihassolujen pinta-alaa ja lihasten poikkipinta-alaa myös toimintakyvyltään heikentyneillä ihmisillä. Nyt Kari käy kuntoilemassa myös itsenäisesti.

Nyt Kari on ehtinyt kokeilla kaikkia kuntosalilaitteita ja kehittänyt yhdessä fysioterapeutin kanssa uusia liikkeitä.

Fysioterapian tulokset näkyvät niin Karin arjessa kuin elämänlaadussakin. Parantuneen kehonhallinnan ja lisääntyneen lihasvoiman ansiosta hän liikkuu nyt itsenäisesti, joten sekä kotihoidon että avustajan työ on helpottunut huomattavasti. Myös Validia Kuntoutus Lahdessa on huomannut eron ja antanut hyvää palautetta Karin fysioterapiasta. Kari huomaa eron itsekin ja toteaa ”olen monta kertaa miettinyt, että tämä (yhdessä harjoittelu) on niin monta kertaa tehokkaampaa kuin kotijumppa”.

Parantuneen toimintakyvyn lisäksi fysioterapia on tuonut silminnähtävää iloa Karin elämään ja motivoinut häntä tekemään säännöllisesti uusia ”ennätyksiä” esimerkiksi NuStep-laitteella. Kari haluaa rohkaista myös muita kuntoutujia ja antaa heille kolme vinkkiä:

  1. Kokeile uusia asioita. Vaikka aluksi tuntuisi vaikealta, pitää mennä ja tehdä vaan, eikä jäädä vaikeuksiin jumiin.
  2. Harjoittele monipuolisesti, sillä se lisää kuntoilun mielekkyyttä ja tehokkuutta. Tähän saat apua esimerkiksi fysioterapeuteilta ja muilta ammattilaisilta.
  3. Vaali omaa motivaatiotasi, sillä pelkästään muiden ”käskyistä” ei ole hyötyä.

Karin vinkeistä on varmasti hyötyä meille kaikille.

Voit lukea lisää kohtaamisistamme asiakkaidemme kanssa aiemmasta kirjoituksestamme Kohtaamisia seniorikuntosalilla: Paula.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email