Kohtaamisia Olarin Fysikaalisessa: Maarit, fysio- ja lymfaterapia

Elokuussa 2013 Maarit oli lomamatkalla Rovaniemellä ja joutui vakavaan auto-onnettomuuteen aamulla kadulla kävellessään. Onnettomuuden jälkeen Maarit vietiin ensin ambulanssilla Rovaniemen sairaalaan ja hänellä diagnosoitiin mm. avosäärimurtuma ja solisluuluksaatio. Myöhemmin hänellä havaittiin myös pää- ja olkapäävammoja.  Parin päivän jälkeen hänet siirrettiin Töölön sairaalaan, jossa hänen jalkansa leikattiin useaan otteeseen kolmen viikon aikana. Sairaalajakson jälkeen Maarit jatkoi kotisairaalassa seuraavat kaksi kuukautta ja aluksi kotipalvelu teki hänen puolestaan kaiken.

Kotiutumisen jälkeen vakuutusyhtiö tarjosi Maaritille fysioterapiaa ja lymfaterapiaa yhteistyökumppaninsa Olarin Fysikaalisen kautta. Maarit istui tällöin pyörätuolissa ja liikkui kyynärsauvojen avulla.

”Silloin en saanut kannettua lähikaupasta edes pientä vihannespussia.” -Maarit muistelee.

Aluksi fysioterapeutti Kylli kuntoutti Maaritia 1,5 kuukauden ajan kotona kaksi tuntia putkeen kaksi kertaa viikossa, jotta he saisivat parannettua Maaritin loukkaantuneen Olari Espoo fysioterapia lymfaterapiajalan lihasvoimaa ja vähennettyä turvotusta. Kun Maarit pystyi liikkumaan ja kävelemään itsenäisesti, alkoi hän käymään Olarin toimipisteessä, jossa on ollut säännöllisesti hoidettava jo 3,5 vuoden ajan. Onnettomuuden takia hänellä on pysyvä tarve fysioterapiaan, lymfaterapiaan ja tukisukkien käyttöön, sillä riski sairastua esimerkiksi laskimoveritulppaan on korkea ja jalat turpoavat helposti erityisesti kovalla alustalla kävellessä.

Säännöllisen kuntoutuksen ansiosta Maarit on voinut palata työelämään osa-aikaisesti. Maarit haluaa työskennellä 68-vuotiaaksi asti ja kokee, että kuntoutuksella on tärkeä rooli sen mahdollistajana. Nyt tavoitteena onkin ylläpitää Maaritin toimintakykyä ja venytellä hänen helposti jumiutuvia lihaksiaan. Esimerkiksi Maaritin sääri ja nilkka eivät edelleenkään taivu normaalisti, joten hän joutuu ajoittain kompensoimaan liikkeitä toisella jalallaan. Kävely on aina ollut Maaritille tärkeä liikuntamuoto ja hän iloitsee, että voi taas tehdä vaelluksia Lapissa esimerkiksi säännöllisen tasapainoharjoittelun ansiosta.

”Ihanaa, kun pystyy taas liikkumaan joka paikassa! Ilman fysioterapiaharjoitteita en olisi tähän pystynyt.” -Maarit toteaa.

Maarit asuu Herttoniemessä, mutta on halunnut käydä Olarissa, jossa häntä hoitavat tutut ihmiset. Hän on saanut helposti sovittua seuraavat kuntoutusajat, jotka ovat toteutuneet odotetusti.

”On niin mukava tulla tuttuun paikkaan, vaikka joutuukin vähän matkustamaan” – Maarit miettii.

Pitkän hoitosuhteen ansiosta Maarit kokee, että voi kysyä kaikista asioista fysioterapeuteiltaan ja hän onkin saanut heiltä hyviä vinkkejä esimerkiksi mittatilauskenkien hankintaan. Kaiken kaikkiaan Maarit on ollut erittäin tyytyväinen saamaansa kuntoutukseen ja kiittää Kylliä sekä Anttia mukavista kuntoutushetkistä.

Lue lisää lymfaterapiapalveluistamme.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email