Kohtaamisia seniorikuntosalilla: Paula

Paula_web
Paula seniorikuntosalilla

Noin neljä vuotta sitten Paula huomasi, että vaativa työ tietokoneen ääressä epäergonomisessa asennossa alkoi vaatia veronsa. Hänen niskansa olivat jumissa, ryhti oli kumartunut ja ääni käheytynyt niin paljon, että hän tarvitsi puhevahvistinta pystyäkseen vetämään mm. suuremmat kokoukset työssään valtiolla. Avuksi näihin vaivoihin terveydenhuollon ammattilaiset suosittelivat nimenomaan kuntosaliharjoittelua. Kun Paula jäi eläkkeelle kolme vuotta sitten, jäi ajatus lihasvoimaharjoittelun aloittamisesta mieleen.

Eräänä päivänä Paula kuuli bussipysäkillä, että Fysiogeriatrian Lehtisaaren seniorikuntosali on avoin kaikille lähialueiden asukkaille. Hän päätti tulla tutustumaan saliin, jossa fysioterapeuttimme Henna teki hänelle yksilöllisen kuntosaliohjelman. Paula ei ollut aiemmin harrastanut säännöllisti liikuntaa. Nyt Paula on käynyt seniorikuntosalillamme jo kaksi vuotta säännöllisesti kolme kertaa viikossa ja ollut erittäin tyytyväinen niin saliin kuin säännöllisen harjoittelun tuomiin tuloksiin. Hänen ryhtinsä on parantunut huomattavasti ja ääni on palautunut lähes ennalleen.  Näiden lisäksi Paula on saanut apua vuosi sitten diagnosoituun liikehäiriösairauteensa, jota hän hoiti ensimmäisen puoli vuotta pelkällä liikunnalla. Kuntosaliharjoittelulla Paula on pystynyt hidastamaan sairauden vaikutuksia elämäänsä ja kokenut tasapainon hallintansa parantuneen. Samalla Paulaa on löytänyt innon liikkua: ”Näen ja tunnen kuinka lihakset rentoutuvat ja saan liikunnasta hyvänolontunteen. Huomaan heti eron, jos en käy salilla vähään aikaan. Nyt ymmärrän paremmin himourheilijamiestäni, joka tekee jatkuvasti jotakin.”

Huomaan heti eron, jos en käy salilla vähään aikaan.

Seniorikuntosalissa Paula on mieltynyt erityisesti sen tunnelmaan, hyvään sijaintiin ja harjoitteluaikojen joustavuuteen. ”Kuntosali on siisti ja siinä hyvät seniorilaitteet, joita pystyy helposti säätämään oman kunnon mukaan”, Paula kertoo. ”Täällä ei käy mitään bodareita ja jokainen saa olla oma itsensä. Meillä on hirveän hyvä henki, autetaan tarvittaessa uusia kävijöitä tai jos on muita hankaluuksia, tehdään yhdessä”, hän lisää. Paula asuu kuntosalin lähellä, joten salille on helppo tulla ja käynnit voi hyvin sovittaa omiin aikatauluihinsa ja rytmiinsä. ”En olisi ikinä uskonut, että jaksaisin käydä salilla näin pitkään. Monesti ajattelen, että tulen harjoittelemaan vain parilla laitteella, mutta huomaankin tekeväni koko ohjelman läpi”, Paula toteaa.

Täällä ei käy mitään bodareita ja jokainen saa olla oma itsensä

Kuntosaliharjoittelua harkitseville Paulalla on antaa kolme vinkkiä:

1)      Tule rohkeasti kokeilemaan kuntosaliharjoittelua Fysiogeriatrialla. Sen jälkeen tiedät paremmin, haluatko sitoutua harjoitteluun pitkäaikaisesti.

2)      Pyydä itsellesi räätälöity kuntosaliohjelma, jos haluat saada harjoittelusta suurimman hyödyn irti. Fysioterapeutin kanssa laadittu kuntosaliohjelma huomioi henkilökohtaiset tarpeesi, vapauttaa aikaa harjoittelun suunnittelemisesta ja haastaa sinut tekemään monipuolisia harjoitteita.

3)      Liiku monipuolisesti ja harjoita lihasvoimaa säännöllisesti. Esimerkiksi kävely on hyvää liikuntaa, mutta ei yksinään riitä ylläpitämään toimintakykyä.

Lopuksi Paula haluaa kiittää fysioterapeuttejamme Hennaa ja Sannaa: ”He ovat hirmuisen kivoja, ei ole mitään kynnystä kysyä apua tai vinkkejä tarpeen tullen. Hennalta olen myös saanut lisävinkkejä liikkeiden vaihtelevuuteen ja laitteiden käyttöön.”

Lisää vinkkejä lihasvoimaharjoittelun aloittamiseksi löydät esimerkiksi edellisestä blogikirjoituksestamme Lihasvoima takaa toimintakykyisen vanhuuden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email