Keväällä julkaistun tutkimuksen mukaan suuremmalla lihasvoimalla on yhteys myös virkeämpään aivotoimintaan ikääntyvillä ja esimerkiksi aiemmin Kelan julkaisema tutkimus osoitti, että muistisairaiden liikunnallinen kuntoutus on tutkitusti tuloksellista ja kustannustehokasta toimintaa. Kuntoutuksella pystytään parantamaan muistisairaan ja ikäihmisen elämänlaatua, tukemaan toimintakykyä ja osallistamaan hänet itsenäiseen toimintaan.
Kuntouttavia tasapaino- ja voimaharjoitteita on helppo tehdä asiakkaan tai läheisen kanssa myös kotioloissa tai yhteisen ulkoilun lomassa. Kun liikkeet yhdistää esimerkiksi numeroiden, viikonpäivien ja kuukausien luetteluun, saa niistä myös tehokasta aivojumppaa. Tasapainon ja voiman lisäksi harjoitteiden avulla voidaan parantaa vireystilaa, keskittymiskykyä ja oman kehon sekä ympäristön hahmottamista. Alla kolme esimerkkiä harjoitteista:
1) Keinuttele kaidetuen avulla varpailta kannoille laskien samalla 1-10 ja 10-1.
2) Marssi paikallaan polvea nostaen ja taputa vastakkaisella kädellä vastakkaiseen reiteen.
3) Ota haara-asento ja tee kyykkyjä kannat lattiassa. Luettele samalla kuukauden etuperin. Pidä veryttelytauko ja seuraavilla kyykyillä luettele kuukaudet nurinpäin.
Aiemmista blogikirjoituksistamme löydät lisää aivojumppaharjoitteita ja tietoa vuorovaikutuksesta muistisairaan kanssa.
Mikäli haluat oppia lisää muistikuntoutuksesta ja sen toteuttamisesta, suosittelemme tutustumaan myös 1.10. alkavaan Muistikuntoutuksen perusteet -verkkokurssiimme.
Antoisia ulkoilu- ja kuntoiluhetkiä!