Fysiogeriatria Koti TV -kanavalla

Joulukuun puolivälistä alkaen ikäihmisten päiväpalveluita on saatavilla television välityksellä, kun ikäihmisille arkivirikkeitä tarjoava Koti TV aloittaa toiminnan. Kanavan kautta tarjotaan liikunnallista etäkuntoutusta, virikkeellistä muistikuntoutusta sekä kulttuuria ja opetuksellista sisältöä arkeen.

Kaksi ensimmäistä viikkoa Koti TV -kanava näkyy koko Suomessa antenni-tv-talouksissa ja sen jälkeen niissä maakunnissa, jotka ovat kanavapalvelun tilanneet. Ohjelmaa tuotetaan alkuvaiheessa 2–3 tuntia joka arkipäivä.

Virikettä mielelle ja liikettä keholle

Kanavan tavoitteena on tuoda ikäihmisten päivään mielekästä sisältöä, lisätä virikkeellistä toimintaa ja aktiivisuutta sekä auttaa arjen rytmityksessä, kuten muistamaan säännöllisen ruokailun tärkeys. Ohjelmistossa on toimintaa sekä keholle että mielelle – kotona tehtävää arkiliikuntaa ja Suomen historian luentosarjoja, jotka tuottavat Suomen kansallismuseo sekä Satakunnan museo. Kunto-ohjeita toistetaan viikoittain, jolloin liikesarjat tulevat tutuiksi, muisti vetreytyy ja saadaan paras mahdollinen vaikuttavuus ikäihmisen toimintakykyyn.

Palvelun sisältö on räätälöity sopimaan toimintakyvyltään eri tasoisille ikäihmisille – se tavoittaa sekä kotona asuvat että kotipalveluita hyödyntävät ja tehostetun palveluasumisen piirissä olevat ikääntyneet.

”Sisältöjä tehdään ikääntymiseen erikoistuneiden asiantuntijoiden kanssa tiiviissä yhteistyössä, moniammatillisesti. Kanavan käynnistymisen jälkeen kerätään asiantuntijoiden ja ikäihmisten läheisten näkemyksiä sekä totta kai myös palvelun käyttäjien kokemuksia palvelun kehittämiseksi” kertoo tuottaja Timo Ylitalo Kuntopaikka HH Oy:stä.

Ikäihmisten päiväpalveluiden tarve kasvaa – eikä vain koronan takia

Korona on vaikuttanut etäpalveluiden kysyntään, ikäihmisille kaivataan aktiviteettia koteihin. Sen lisäksi Suomen kansa vanhenee Euroopan nopeinta tahtia ja haasteena on saada ikäihmiset pysymään mahdollisimman pitkään toimintakykyisinä ja vireinä.

”Pienilläkin asioilla on suuri merkitys terveydellisesti ja taloudellisesti. Ikäihmisen laitoshoito maksaa noin 50 000 euroa vuodessa. Mitä enemmän ja pidempään ihmiset voivat asua kotonaan, sen parempaa on heidän elämänlaatunsa ja sen pienempiä ovat yhteiskunnan kustannukset” Ylitalo muistuttaa.

Ohjelman taustalla on moniammatillista osaamista. Koti TV:n liikunnallisista harjoitteista sekä muistikuntoutuksen sisällön suunnittelusta, toteutuksesta ja ohjauksesta vastaa Suomen Fysiogeriatria Oy, jolla on lähes 40 vuoden kokemus senioreiden, ikäihmisten ja muistisairaiden fysioterapiasta ja kokonaisvaltaisesta kuntoutuksesta.

”On erittäin tärkeää, että jokainen suomalainen saisi tasavertaisen ja matalan kynnyksen mahdollisuuden lihasvoiman, tasapainon ja liikkuvuuden harjoitteluun omassa kotonaan – säännöllisesti ja helposti. Koti TV:n aloitettua olemme askeleen lähempänä unelmaamme mahdollistaa jokaisen suomalaisen arvokas ja elinvoimainen ikääntyminen ja olemme innolla mukana kanavan kuntoutussisältöä kehittämässä” tähdentää Fysiogeriatrian toimitusjohtaja Katja Sohlberg.

Koti TV:ssä nähdään Fysiogeriatrian fysioterapeutit Johannes Tarkiainen ja Ellimari Karppinen

Koti TV – arkiliikuntaa ja muistikuntoutusta ikäihmisille 
Koti TV tarjoaa ikäihmisille liikunnallista etäkuntoutusta, virikkeellistä muistikuntoutusta sekä kulttuuria ja opetuksellista sisältöä. Maksuton kanava tarjoaa lähetyksiä aluksi muutaman tunnin joka arkipäivä. Koti TV näkyy Digitan antenni-tv-verkossa 14.12.2020 alkaen kanavapaikalla 33 sekä DNAn kaapeli-tv-verkossa kanavapaikalla 66.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email