Mietteitä pitkästä urasta – Fysioterapeuttimme Kylli Pesonen

Tapiolan tiimistä Kylli Pesonen on siirtymässä kesän alkajaisiksi hyvin ansaitulle vapaalle. Tässä muutamia Kyllin mietteitä omenapuun alla, kesäisenä päivänä Tapiolassa.

”Olen ryhtynyt yrittäjäksi hyvin nuorena. Valmistumiseni jälkeen sain heti vauvan ja raskauden aikana liiketoimintasuunnitelmani valmistui. Yrittäjyys alkoi, kun vauva oli 8 kuukauden ikäinen. Vuosi oli 1977, kun perustin yritykseni Olarissa ja 40 vuotta se siellä oli. Alun perin Olarissa ei ollut fysioterapiapalveluita, niin se oli hyvä kohde toiminnalle. Lupa myönnettiin silloin alueellisen tarpeen mukaan, lääninhallitus myönsi luvat ja niitä ei mihin tahansa saanut. Ajatella, Puolarmetsän sairaalaakaan ei silloin vielä ollut ja nyt se on jo purettu. 2,5 vuotta työskentelin täysin yksin, jonka jälkeen opiskelukaverini tuli mukaan hommiin. Ensimmäinen toimitila oli 55 neliötä, jossa työskenteli viisi terapeuttia. Se vaati porrastamista ja tehostamista, että homma pyöri. Laatu oli silloin kilpailutuksissa pääasia. Tilojen esteettömyys ja koulutus merkitsi paljon. Eräs huippuosaaja oli 30 vuotta töissä minulla ja kaikki työntekijät ovat olleet pitkäaikaisia. Ilmapiiri oli ja on aina ollut hyvä. Siihen voi jokainen itse paljon vaikuttaa.

Yrittäjyys kesti vähän kuin vahingossa niin pitkään. Aluksi ei ollut oikein muuta tapaa työllistyä ja sitten yritys kasvoi, kun terapiatyö lisääntyi. Huippuhetki oli, kun pääsin palaamaan takaisin asiakastyöhön Fysiogeriatrialle.”

Mikä on mielestäsi tärkein oppi ollut fysioterapeuttina?

Tämä on niin ihana ammatti – missä muussa ammatissa on näin paljon valinnanvaihtoehtoja ja erilaisia asiakkaita? Syventyä ja perehtyä voi tosi moneen, laajemmalle alueelle tai johonkin tiettyyn.

Koulutukset tuovat aina myös jotakin uutta, lyhyetkin. Ja heti vaan opit niistä käytäntöön – se auttaa ammatillisesti eteenpäin. Tämä on käsityötä, jokaisella on oma käsiala, vaikka koulutus olisi kaikilla sama. Työnkierto ja kollegoiden työn seuraaminen opettaa ja antaa vinkkejä. Jokaisen kannattaa miettiä, mikä on se oma vahvuus.

Mikä sinua motivoi asiakastyössä?

Ihmisten kanssa oleminen. Koskettaminen – henkinen ja fyysinen. Fyysisen koskettamisen tarve on ihmisillä suuri ja etenkin ikäihmisillä.

Mitä haluaisit sanoa terapiatyötä tekeville? Millä opein onnistua/menestyä työssä?

Älä jumiudu samoihin työtapoihin. Hae uutta oppia, lue ja kouluttaudu. Sitä kautta ymmärrät asioiden yhteyksiä. Se on parasta, kun asiakkaan kanssa joku teoria ja opittu tulee toteen.

Mikä on ollut sinun supervoimasi terapiatyössä?

Ehkä se, etten ole pelännyt asiakkaita. Pitää uskaltaa koskettaa, kohdata ja olla läsnä. Elämänkokemus myös auttaa ymmärtämään asiakkaiden elämänkokemuksia, tunteita. On tärkeää löytää keskustelunaiheita, myös vaikeista aiheista. Fysiogeriatrialla työskentelyssä parasta on ollut ihanat työkaverit, positiivinen ja iloinen ilmapiiri. Aina on ollut mukava tulla töihin. Pitkän yrittäjätaipaleen jälkeen on ollut kiva tehdä vaan omaa osaamistaan vastaavaa työtä ja kehittyä vielä lisää. Asiakkaat. On ollut mukava olla heille avuksi – työn on kokenut merkitykselliseksi sitä kautta. Palaute tulee asiakkailta. Heidän kanssaan työtä tehdään.

Miten koet alan kehittyneen vuosien saatossa? Koetko alalla tulevaisuudessa jotakin uhkia, riskejä, mahdollisuuksia?

Jokainen ihminen tarvitsee jossakin elämänvaiheessa fysioterapiaa – iästä riippumatta. Ennaltaehkäisevässä mielessä pitäisi ehkä vielä aiemmin tulla fysioterapeutin vastaanotolle. Suositellaan rohkeasti fysioterapiaa. Neuvontaa ja ohjausta on hyvä antaa ajoissa. Valinnanvapaus olisi hyvä tulla tehokkaammin käyttöön. Viisautta päättäjille sen suhteen. Kilpailutuksissa olisi tärkeää arvostaa jälleen laatua enemmän kuin hintaa.

Millaisia suunnitelmia sinulla on tulevaisuudessa ja miten pidät itsestäsi huolta?

Toivoisin, että saisin tehdä vielä jossain määrin tätä työtä Fysiogeriatrialla. Mielellään tekisin vielä jollain tavalla työtä, koska tämä tuntuu niin mukavalta. Muuten suunnitelmissa on mökkeilyä Sulkavalla ja Maskussa. Koiran ja kissojen hoitoa sekä lastenlasten kanssa oloa.

Omasta kunnosta pidän huolta – hyötyliikuntaa ja paljon arkiliikunta. Halot liiteriin, marjastan, mökkeilen. En ole koskaan käynyt kuntosalilla – mietin kyllä aina, mikä itse tekemä arkiliike vastaa kuntosalilla tekemistä. Kuntosalilla matkitaan oikeaa työtä – joten arjessa liikkuminen on parasta, monipuolisesti.

”On ollut ihana nähdä miten tämän 4,5 vuoden yhteisen taipaleen aikana Fysiogeriatrialla on kehitetty ja kehitytty, ja mennään koko ajan eteenpäin. Mahtavaa työtä monella osa-alueella.”

Kiitämme Kylli sinua upeasta työurasta, työkaveruudesta, ahkerasta aherruksestasi, asiantuntijuudesta ja sen jakamisesta. Haluamme toivottaa mukavia ja leppoisia päiviä!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email