Lääkinnälliset hoitosukat eli tukisukat

Kuka lääkinnällisiä hoitosukkia eli tukisukkia käyttää ja miksi?

Lääkinnälliset hoitosukat, joita kansankielellä usein tukisukiksi kutsutaan, ovat kompressiotuotteita, joita voi käyttää oikeastaan kuka vaan. Niitä suositellaan erityisesti ikääntyneille, paljon lentokoneessa matkustaville, raskaana oleville ja paljon esimerkiksi töissä seisoville tai istuville henkilöille. Lääkinnällisillä hoitosukilla voidaan ehkäistä ja hoitaa mm. laskimoverenkierron ja imusuoniston aiheuttamaan turvotusta sekä muita muutoksia alaraajoissa. Imusuoniston ja verenkierrollisten syiden lisäksi niitä voidaan käyttää esimerkiksi vammojen aiheuttamaan turvotukseen, tulehduksiin (ei akuutit), raskauden aikana ja arpien sekä palovammojen jälkitilan hoidossa.

Lääkinnällisiä hoitosukkia tai muita kompressiotuotteita ei kuitenkaan tule käyttää, jos on hoitamaton tai vaikea sydämen vajaatoiminta, häiriö valtimoverenkierrossa, akuutti tulehdus jalassa tai vaikea neuropatia. Akuutilla tulehduksella tarkoitetaan esimerkiksi ruusua, jota tulee ensin hoitaa antibiootilla. Kompressiotuotteen käyttöä tulee lisäksi välttää välittömästi syvän laskimotukoksen jälkeen. Jos et ole varma voitko käyttää lääkinnällisiä hoitosukkia, kysy asiaa lääkäriltäsi tai fysioterapeutiltasi tai ota yhteyttä meihin.

Normaalissa laskimoverenkierrossa sydän, laskimoläpät ja lihasten toiminnasta aktivoituva pohjepumppu pitävät huolen, että veri kulkeutuu jaloista takaisin sydäntä kohti. Ikä kuitenkin vaikuttaa verisuoniin sekä muihin kudoksiin heikentävästi, ja ne löystyvät samaan tapaan kuin iho. Tämä voi alkaa aiheuttamaan laskimoperäistä turvotusta jalkoihin. Huonosti toimivat laskimoläpät päästävät verta painumaan takaisin alapäin jalkateriä kohti, mikä voi aiheuttaa myös suonikohjuja ja pahimmillaan säärihaavoja. Epänormaalisti toimivista laskimoläpistä puhutaan nimellä laskimovajaatoiminta. Iän lisäksi riskitekijöinä laskimovajaatoiminnalle ovat ylipaino, liikkumattomuus, staattinen istuma- ja seisomatyö, jalkojen nivelsairaudet, raskaus, perintötekijät, korkokenkien käyttö sekä polvitaipeista ja nivusista kiristävät vaatteet. Erityisesti ikääntyneillä myös pitkään kerrallaan pyörätuolissa istuminen on riski laskimovajaatoiminalle ja turvotukselle.

Laskimovajaatoiminnan oireita

Laskimovajaatoiminnan oireita voivat olla turvotuksen ja suonikohjujen lisäksi kivut ja kiristävä tunne jaloissa, ihon kutina, suonenvedot öisin, haavat sekä pigmenttimuutokset jalkaterän, nilkan ja säären alueella. Lääkinnällisellä hoitosukalla tuetaan laskimoita kompression avulla. Kompressio pienentää laskimoiden läpimittaa ja tukee lihaspumpun toimintaa, jolloin laskimoverenkierto vahvistuu ja oireet helpottuvat. Kompressiolla voidaan lisäksi vähentää verisuonitukosten riskiä ja suonikohjujen syntymistä. Hoitamaton laskimovajaatoiminta aiheuttaa turvotusta, mikä heikentää ajan myötä myös imusuoniston toimintaa alaraajoissa. Imusuoniston toiminnan heikkeneminen taas aiheuttaa lisää turvotusta jalkoihin.

 

Millaista lääkinnällistä hoitosukkaa tulisi käyttää?

Lääkinnällisiä hoitosukkia on valittavissa useita erilaisia. Valikoimasta löytyy omat kompressiotuotteet imunesteperäiseen ja verisuoniperäisiin syihin. Sukkia löytyy eri väreissä, materiaaleissa, ko’oissa ja kompressioissa. Tavallisimpien polvimittaisten sukkien lisäksi vaihtoehtoina on tarpeiden ja käyttötarkoituksen mukaan reisimittaista sukkaa sekä sukkahousuja. Sukkahousumallia löytyy tavallisten naisten sukkahousujen lisäksi myös raskaana oleville ja miehille. Mittatilauksena kompressiotuotteen voi saada minkälaiseen ja malliseen jalkaan ja vartaloon tahansa. Valittavana on myöskin umpi- tai avokärkinen sukka.

On tärkeää, että sukka on juuri oikean kokoinen, siksi kannattaa panostaa apteekkien ja markettien sukkien sijaan kunkin jalan mittojen mukaan valittuun lääkinnälliseen hoitosukkaan. Lääkinnälliset hoitosukat valitaan oikean kokoisiksi ottamalla jaloista tuotteesta riippuen mitat 9–12 kohdasta. Mittaus on hyvä suorittaa silloin kun turvotus vähäisimmillään eli yleensä aamuisin. Fysioterapeutti tai muu tähän koulutettu ammattilainen ottaa jalkojen mitat. Asiakkaan ei itse tarvitse tietää millaista lääkinnällistä hoitosukkaa on tulossa ostamaan, sillä mittauksen tekevä ammattilainen auttaa valitsemaan oikeanlaisen tuotteen. Sukkien lisäksi kompressiotuotteilla on mahdollista hoitaa myös yläraajojen turvotusta erilaisin hihoin ja hanskoin.

 

Miten lääkinnällisiä hoitosukkia käytetään?

Lääkinnällisten hoitosukkien pukemiseen on olemassa oma tekniikka, jonka avulla pukeminen on helpompaa, ja varmistetaan että sukka toimii hyvin. Sukat puetaan aamuisin jalkaan ja otetaan illalla nukkumaan mennessä jalasta pois. Terävät tai lohkeilleet kynnet ja karhea iho niin käsissä kuin jaloissa voivat vaurioittaa sukkia ja vaikeuttaa sukkien pukemista. Lisäksi mm. teräväreunaiset sormukset, rannerenkaat ja kellot on hyvä poistaa käsistä ennen tuotteen pukemista. Ennen pukemista on hyvä varmistaa, ettei jalat ole kosteat. Jalkoja ei myöskään tule rasvata aamulla ennen hoitosukkien laittamista jalkaan.

Kompressiotuotteen pukemiseen on olemassa myös erilaisia apuvälineitä. Helpoin apuväline ihan kaikille kompressiotuotteiden käyttäjille on kumihanskat. Niiden avulla sukan materiaali pysyy parempana pidempään, sormien kynnet eivät hajota sukkaa, sukasta saa paremman otteen ja mahdollisten ryppyjen oikaiseminen on helpompaa. Muilla apuvälineillä voidaan lisäksi helpottaa sukan pukemista, jos kitkaa on liikaa tai kumartelu tai jalan nostaminen on vaikeaa.

Ongelmia kompressiotuotteiden pukemisessa? Ei hätää, kysy apua tuotteesi myyjältä tai ota yhteyttä fysioterapeuttiimme tai jalkaterapeuttiimme niin autamme ratkaisemaan pukemisen ongelmat.

 

Kompressiotuotteen hoito

Kompressiotuotteet tulee pestä päivittäin käytön jälkeen. Tuotteet voidaan pestä käsin tekstiilien pesuaineella tai pyykinpesukoneessa 40 asteessa pesupussissa. Pesukoneessa pestäessä ei tule käyttää huuhteluainetta. Kompressiotuotteita ei tule säilytettäessä tai kuivatessa altistaa auringolle tai liialliselle lämmölle esim. patterin päällä. Myös tuotteiden silittäminen, värjäys tai tahranpoistoaineen käyttö pilaavat tuotteen.

Oikealla käytöllä ja hoidolla lääkinnälliset hoitosukat kestävät päivittäisessä käytössä hyvinä noin puoli vuotta. Tämän jälkeen tuote tulisi uusia. Puolen vuoden jälkeen sukkien kompressio ja käyttöteho alkaa heikentyä. Suosittelemme uutta mittausta aina uusia sukkia hankittaessa.

Mistä voin hankkia itselleni lääkinnälliset hoitosukat?

Voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme, ja varata ajan fysioterapeutillemme tai jalkaterapeutillemme joko vastaanotolle tai kotikäyntinä. Ammattilainen tekee mittauksen tuotetta varten ja tilaa tuotteen, mikäli sitä ei löydy varastostamme. Fysiogeriatrialta voit hankkia Medivenin, Venosanin ja Lymedin kompressiotuotteita.

Kirjoittaja:
Sari Olkkola

Fysioterapeutti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email