Turvallisuutta liukkaalla liikkumiseen – lonkkasuojien kolme hyötyä

Talvi on tällä hetkellä kauneimmillaan ja aurinkoiset kinokset houkuttelevat ulkoilemaan. Valitettavasti erityisesti iäkkäiden ulkoilua ja liikkumista estää usein kaatumisen pelko, eikä suotta: yli 90 % prosenttia iäkkäiden ihmisten lonkkamurtumista johtuu kaatumisista.

Oiva vaihtoehto lonkkamurtumien ehkäisemiseen ja turvallisuuden tunteen lisäämiseen ovat lonkkasuojat, jotka laitetaan yleensä alusvaatteiden päälle. Saatavilla on monenlaisia housumalleja ja lantiolle kiinnitettäviä suojavöitä. Lonkkasuojia suositellaan erityisesti iäkkäille henkilöille, joilla on useita kaatumisten vaaratekijöitä tai aikaisempia lonkkamurtumaan johtaneita kaatumisia. Lonkkasuojien käyttö on tärkeää myös osteoporoosia sairastavien henkilöiden murtumien ehkäisemiseksi. Lonkkasuojilla on käyttäjälleen kolme keskeistä hyötyä:

1. Lonkkasuojat ehkäisevät lonkkamurtumia

Yleensä lonkka murtuu, kun ihminen kaatuu sivusuuntaan suoraan lonkkansa päälle. Lonkkahousuissa ja -vöissä olevat suojat pehmittävät lonkkaniveliin kohdistuvaa iskua ja jakavat sen vaikutusta laajemmalle alueelle. Näin ollen lonkkamurtumia tai -vammoja ei synny yhtä helposti. Esimerkiksi Suomessa tehdyn monikeskustutkimuksen mukaan lonkkahousujen käyttäjien lonkkamurtumariski oli yli 80 prosenttia pienempi kuin kaaduttaessa ilman suojia. (Kannus, 2007)

2. Lonkkasuojien käyttö lisää elämäniloa

Vähentyneen murtumariskin ansiosta lonkkasuojien käyttö lisää turvallisuudentunnetta, kun kaatumisen pelko vähenee. Näin ollen myös päivittäinen ulkoilu ja liikkumisen aktiivisuus säilyvät ennallaan tai jopa lisääntyvät. Esimerkiksi Tanskassa tehdyn kliiniseen tutkimukseen osallistuneista 15 % kertoi ulkoilevansa tavallista enemmän alettuaan käyttää lonkkasuojia. (Steripolar, 2016)

3. Lonkkahousuja on mukava käyttää

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että lonkkasuojien käyttöönottoa on haitannut epämukavuus. Nykyiset lonkkasuojat ovat kuitenkin paljon ensimmäisiä tuotteita miellyttävämpiä ja saatavilla on useita malleja erilaisiin tarpeisiin. Esimerkiksi kaikki meidän myymämme lonkkahousut ja -vyöt on valmistettu hengittävästä materiaalista ja niitä voidaan pestä pesukoneessa. Useimmiten sama housumalli soveltuu sekä naisille että miehille ja niiden oikea koko on helppo valita tuotteiden mittataulukosta. Joustavat housumallit ja muotoutuvat suojakilvet takaavat hyvän istuvuuden ja käyttömukavuuden käyttäjälleen ympäri vuorokauden.

Lonkkasuojia on saatavana esimerkiksi verkkokaupastamme Lonkkahousut.fi, jossa on esillä malleja kolmelta eri valmistajalta: Bort, Safehip ja Sanavida. Autamme mielellämme oikean mallin ja koon valinnassa ja voimme toimittaa lonkkasuojat suoraan kotiin tai hoivakotiin. Tuotteet voi maksaa laskulla sekä verkkokaupassa että suoraan toimipisteistä tilattuna.

Nautinnollisia ja turvallisia talviulkoiluhetkiä!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email