Lymfaterapia koostuu pääosin kahdesta hoitomuodosta; manuaalisesta lymfaterapiasta ja kompressiohoidosta, joka toteutetaan sidoksin tai painetekstiilien avulla. Lymfahoidon osana voidaan käyttää myös laitteita kuten LymphaTouch tai LymphaPress.
Mitä lymfaterapiassa tapahtuu?
Asiakkaat kuvailevat manuaalista lymfaterapiaa miellyttäväksi. Se tuntuu kevyeltä hieronnalta, jonka rauhallinen ja tasainen rytmi sekä laajat otteet rentouttavat. Koska imusuonisto on hyvin pinnallista, pyritään manuaalisessa lymfaterapiassa kohdistamaan painetta vain ihoon ja ihonalaiskudokseen. Otteet eivät liu’u ihon pinnalla eikä käsiteltäessä käytetä rasvaa tai öljyä.
Ensimmäisellä hoitokerralla kartoitetaan tilannetta ja tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma. Lymfaterapiaan kannattaa useimmiten varata useamman hoitokerran jakso. Turvonneesta raajasta otetaan mitat, jotta tilannetta voidaan seurata. Itse käsittely aloitetaan useimmiten kaulalta. Tämän jälkeen käsitellään usein vatsan aluetta tai tehdään hengitysharjoituksia. Turvonneelta alueelta imunestettä vastaanottavat imusolmukkeet aktivoidaan käsittelemällä niitä. Mikäli turvotus on laaja-alaista tai imusolmukkeita on poistettu tai niitä on hoidettu sädehoidolla, käsitellään myös kehonosa, jonka kautta imunestettä pyritään ohjaamaan kauempana oleviin imusolmukkeisiin. Tämän jälkeen edetään turvonneelle alueelle, joka käsitellään ensin keskivartalosta poispäin ja sitten takaisin kohti keskivartaloa. Lopuksi käsitellään uudelleen imusolmukkeet ja kaula. Vaikeissa turvotuksissa saatetaan ensimmäisellä kerralla jättää turvonnut alue käsittelemättä. Manuaalisen käsittelyn jälkeen tehdään turvotusalueella kompressiosidos tai puetaan painetekstiili.
Miten lymfaterapia vaikuttaa?
Aineenvaihdunnassa nestettä ja valkuaisaineita siirtyy hiusverisuonista soluvälitilaan, imusuoniston tehtävänä on kuljettaa nämä takaisin laskimoverenkiertoon. Kun imusuoniston toiminta häiriintyy jää kudokseen ylimääräistä nestettä, joka näkyy turvotuksena. Manuaalinen lymfaterapia tehostaa nesteen siirtymistä soluvälitilasta imusuoniston kuljetettavaksi ja nopeuttaa sen liikkumista imusuonistossa. Käsittelyn aikana neste siirtyy eteenpäin soluvälitilassa ja siten sen imeytymispinta-ala laajenee, mikä nopeuttaa turvotuksen poistumista. Lisäksi käsittely edistää uusien imusuonten muodostumista ja aktivoitumista.
Kompressiohoidolla saadaan kudokseen ulkoinen paine, joka vähentää nesteen kertymistä soluvälitilaan. Ulkoinen paine myös supistaa laskimoita ja imusuonia, jolloin laskimoiden läppävajaatoiminta helpottaa ja virtausnopeus laskimoissa sekä imusuonissa kasvaa. Virtausnopeuden kasvu puolestaan ehkäisee tukoksia. Kompressiohoito tehostaa nestekiertoa edistävän lihas- ja nivelpumpun toimintaa, kun laskimo- ja imusuonet eivät pääse joustamaan lihastyön alta pois. Ulkoinen paine estää tehokkaasti takaisinvirtausta raajoissa ja lisää paikallisten turvotusten imeytymispinta-alaa. Manuaalisen käsittelyn ja kompression alle laitettavan epätasaisen pehmusteen avulla voidaan pehmittää pitkäaikaisen turvotuksen seurauksena syntynyttä fibroosia.
Kenelle lymfaterapia sopii?
Lymfaterapia on tehokas hoitomuoto kaikissa turvotuksissa. Etenkin syöpähoitojen yhteydessä imusuonisto tai imusolmukkeet vaurioituvat herkästi ja voi syntyä imusuoniston vajaatoiminta. Lymfaterapia on hyvä hoitomuoto myös mm. Tulehduksellisissa reumasairauksissa, fibromyalgiassa, CRPS-kipuoireyhtymässä ja neuraalikudoksen ärsytystiloissa. Lymfaterapeutit auttavat myös painetekstiilien valinnassa oli kyse sitten lentosukista tai mittatilauksena tehtävistä erikoisvaatteista.
-Sanna Schumacher, fysioterapeutti, lymfaterapeutti