Työntekijämme Pirkko Valvanteen 30-vuotista taivalta Fysiogeriatrialla juhlittiin syyskuun alussa.
Teimme merkkipäivän kunniaksi pienen haastattelun Pirkon uran eri vaiheista:
”Saimme taistella sen puolesta, että muistisairaita pitää ja kannattaa kuntouttaa.”

Miten urasi Fysiogeriatrialla alkoi? Fysiogeriatrialle päätyminen oli sattuman kauppaa. Minulla ja Fysiogeriatrian perustajalla Maijalla oli yhteinen ystävä, ja hänen kauttaan päädyin Fysiogeriatrialle töihin. Vuosi oli 1990 ja yritys toimi nimellä Palvelukeskus Kotikallion Fysioterapia Ky. Maijan kanssa meillä onkin monenmoista historiaa takana!
Minkälaista työnteko ja arkenne silloin oli? Meillä oli asiakkaana paljon omissa asunnoissa asuvia palvelukeskuksen asukkaita erilaisilla diagnooseilla. Oli paljon ryhmiä ja toiminta oli todella yhteisöllistä. Helsingin kaupunki osti Kotikalliosta paikkoja. Kun ihmiset kotiutuivat sieltä, tulikin pyyntö kotiuttaa heitä kotona. Alkuun kieltäydyimme, koska töitä oli niin paljon! Mietimme ja pohdimme silloin paljon kotikuntoutukseen lähtemistä. Kun kaupunki lopetti osastopaikat 90-luvun lopulla laman aikaan, kotikuntoutukseen alettiin kuitenkin satsata.
Mitä muita vaiheita yrityksen alkutaipaleella oli? Olimme Maijan kanssa mukana myös geriatrisen alan yhdistystoiminnassa ja saimme sitä kautta tietoa muistisairauksista. Sitä kautta lähti koko idea muistikuntoutuksesta. Olimme Maijan kanssa edelläkävijöitä alalla. Saimme taistella sen puolesta, että muistisairaita pitää ja kannattaa kuntouttaa. Näimme sen hyödyllisenä, toisin kuin muut. Vapaa-ajallakin tehtiin töitä.
Miten toiminta lähti laajenemaan? Aluksi meitä oli 4 henkeä, ja siitä kasvu alkoi pikku hiljaa. Sitten meille alkoi tulla myös hyviä opiskelijoita jotka myös jäivät meille, kuten Tarja Kindstedt ja myöhemmin Heli Lehikoinen. Olimme todella opiskelijamyönteisiä ja moni opiskelija jäi meille tai muuten geriatriselle alalle. Itse lähdin myös erikoistumaan geriatriseen puoleen Lahden AMK:hon.
Osallistuimme myös isoihin alan tutkimuksiin. Kun olimme saaneet tuen muistikuntoutuksen kehittämiselle ja lääketieteellisen perustan sille, lähdimme laajentamaan tätä myös kotikuntoutukseksi. Yksi iso tutkimus, johon osallistuimme oli ”Dementoituneen kotikuntoutus”, josta saimme todella hyvät tulokset. Tässä oli ns. ”pakko” onnistua. Aikaisemmin olikin jo todettu että dementoituneiden elämänlaatu paranee kuntoutuksella, mutta myös taloudellinen puoli nousi tässä esiin. Tässä siis säästettiin yhteiskunnan varoja! Nykyään muistisairaiden kuntoutusta pidetään itsestäänselvyytenä, mutta tämä ajatusmalli oli kovan työn takana.
Minkälainen roolisi oli yrityksen ja koko alan kehittymisessä? Teimme Maijan kanssa uraauurtavaa työtä, sillä kukaan muu ei ollut tehnyt tätä Suomessa aiemmin. Maija oli sellainen innovaattori, joka heitteli ideoita ilmaan ja minä puolestaan toteutin asioita. Näin olimme hyvä työpari. Kävimme kouluttamassa ympäri Suomea muistisairaiden kuntoutusta ja luennoimme kuntouttavasta kotihoidosta. Olen myös palkannut monta hyvää työntekijää meille, joista osa on meillä edelleen töissä.
Mitä muita vaiheita olet kokenut yrityksen historiassa? Välillä olin myös toiminnanjohtajan roolissa useamman vuoden ajan. Lisäksi olen ollut myös aloittamassa yrityksen laatujärjestelmää. Tällöin olimmekin jo iso yritys ja meillä oli jo useita toimipisteitä. 2010-luvulla sitten tapahtui laajemman kasvun vaihe. Eli nykyään meillä on myös mm.toimintaterapiaa, ei pelkästään geriatrista kuntoutusta. Ja koko ajan olemme kehittäneet alaa edelleen.
Minkälaiseen suuntaan toivoisit yrityksen kehittyvän jatkossa? Toivoisin, että Fysiogeriatrian alkuperäinen henki ja idea säilyy aina taustalla, vaikka yritys kuinka laajenisi. Haluan omalta osaltani pitää geriatrisen kuntoutuksen henkeä yllä yrityksessämme, sillä se on perusta koko yritykselle.
Odotatko jo eläkepäiviä? Aion jäädä eläkkeelle loppuvuodesta 2021. Odotan sitä jo kovasti! Siihen asti aion tehdä töitä kuten ennenkin. Eläkepäivillä aion viettää aikaa maalla, vapaa-ajan asunnollamme Keski-Suomessa. Sienestämme, marjastamme, hoidamme puutarhaa, hyötykasveja sekä kukkia. Vietämme aikaa lastenlastemme kanssa.
Minkälaisia terveisiä haluat lähettää nuoremmille kollegoille Fysiogeriatriassa? Haluan lähettää terveiseni kaikille Fysiogeriatrian työntekijöille: Muistakaa inhimillisyys, lämpö, läheisyys ja yhteisöllisyys työssänne sekä kaikessa mitä teette. 🙂