Sotaveteraanin neljä neuvoa hyvään elämään

Meillä on ilo ja kunnia työskennellä veteraanien kanssa päivittäin, sekä kuulla heidän kokemuksistaan ja elämästään. Olemme kiitollisia heidän tekemistään työstä ja uhrauksistaan, joita ilman mekään emme saisi elää vapaassa ja itsenäisessä Suomessa.

veteraani päiväkuntoutus espoo
Päiväkuntoutuksen osallistujat tekevät aamuveryttelyjä fysioterapeutin johdolla.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi Espoon veteraanien päiväkuntoutuksessa muisteltiin tänään menneisyyttä ja sota-aikoja Suomen raja-alueilla. Yhtenä kertojana oli Raimo, 92 v, joka taisteli sodassa jo 16-vuotiaana ja eteni myöhemmin upseeriksi. Hän menetti sodassa isoveljensä ja useita taistelutovereitaan, joita hän muistaa edelleen lämmöllä.

Sodan jälkeen Raimo on työskennellyt lukionopettajana ja opettanut mm. liikuntaa, terveystietoa sekä ammatinvalintaa. Myöhemmin hän on myös opetellut maalaamaan vesiväreillä ja piti oman julkisen taidenäyttelyn Ruokolahdella v. 2016 vanhojen oppilaidensa pyynnöstä.

Nyt Raimo on kuntoutumassa toisella päiväkuntoutusjaksollaan ja pitää sitä erittäin hyvänä sekä merkityksellisenä. Yleisesti hän kokee, että veteraaneja muistetaan Suomessa hyvin:

”On hienoa, että nykyajan nuoret arvostavat ja kunnioittavat veteraaneja. Se on tärkeää, jotta he ovat valmiita puolustamaan maatamme, mikäli tarve joskus tulee.”

Kysyimme Raimolta, minkälaisia hyvän elämän neuvoja hän antaisi nuoremmille näin juhlavuotena:

1) Ota elämä ja erityisesti koulu vakavasti. Meidän tulee itse ottaa vastuu elämästämme ja koulu määrittää pitkälti, mitä meistä tulee tulevaisuudessa.

2) Usko itseesi, sillä ihminen voi opetella tekemään mitä vaan.  Jos ei itse usko itseensä, niin miten kukaan muukaan uskoisi?

3) Valitse hyvä puoliso. Olen itse ollut onnekas, sillä olin ensin naimisissa 56 vuotta ja senkin jälkeen uuden kumppanin kanssa lähemmäs 20 vuotta. Menestyksen lähtökohta on puolison ja perheen tuki.

4) Harrasta paljon liikuntaa ja ole tarkkana mitä syöt. Olen itse ollut tarkka erityisesti alkoholin ja tupakan kanssa, siksi olen näin hyvässä kunnossa.

Näillä neuvoilla meidän kaikkien on hyvä juhlia Suomen 100-vuotispäivää yhdessä.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email