Veteraanipäivän haastattelu

Tänä vuonna haastattelimme 27.4. vietettävän Kansallisen veteraanipäivän kunniaksi ihanaa ja nauravaista 93-vuotiasta veteraaniasiakastamme Maijaa. 

Maija on asunut Oulunkylän toimipisteemme naapurissa kuutisen vuotta ja sen ajan ollut fysioterapeuttimme Pauliinan asiakkaana. Yksilöllisen veteraanikuntoutuksen lisäksi Maija käy kahdesti viikossa Pauliinan kuntosaliryhmässä. Maijalle on ollut tärkeää, että ryhmissä tapaa ihmisiä, hauskoja ihmisiä, kuten hän hymyillen täsmentää. Tämä on korostunut etenkin nyt korona-aikana, kun tapaamiset ja liikkuminen kodin ulkopuolella ovat muuten vähentyneet. Ryhmä on toiminut lähes koko korona-ajan, lukuun ottamatta noin puolen vuoden taukoa. Pauliina kannustaa aina tulemaan paikalle, vaikka väsyttäisikin. Silloin voidaan esimerkiksi rentouttaa väsynyttä kehoa ja mieltä lämpöhoidolla ja hieronnalla. 

Kuntoutus on tukenut itsenäisen liikunta- ja toimintakyvyn ylläpitämistä sekä lisännyt sosiaalista kanssakäymistä. Maija käy itse asioilla rollaattorin kanssa liikkuen, laittaa ruuat ja tekee kotiaskareet. Lähellä asuva perhe pitää tiiviisti yhtä ja lastenlapsille hän paistaa aina lettuja. Myös naapurin rouvat tapaavat usein Maijan luona. 

Maija on aina ollut aktiivinen ihminen; hän on hiihtänyt ja uinut paljon sekä tykännyt kestitä vieraita sekä kotona että mökillä. Nuorempana hän on työskennellyt perus- sekä leikkaussalihoitajana ja myöhemmin miehensä kanssa kauppiaana. Maijalla on mökki Sipoossa, minne hän pääsee kulkemaan veteraanitaksilla. Järvenrantamökillä Pertunmaalla hän on perinteisesti käynyt kerran kesässä viime kesää lukuun ottamatta. Maija muistelee veteraanien jokavuotista Rosvopaisti-tapahtumaa, joka hänellä on jäänyt nyt kahtena koronavuonna väliin. Tänä vuonna hän aikoo taas osallistua tapahtumaan Vantaalla.

Kuuden yhteisen vuoden aikana Maija ja Pauliina ovat ystävystyneet. He soittelevat ja joskus tapaavatkin myös vapaa-ajalla. Pauliina kuvailee Maijaa nauravaiseksi, kiltiksi ja hyväsydämeksi sekä kehuu Maijan ruuanlaittotaitoja. Oli ihana päästä aistimaan heidän välillään olevaa lämmintä suhdetta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email