Turvotusta tai suonikohjuja? Vieraskynän varressa yhteistyökumppanimme Mekalasi

Blogissamme tänään vierailevana kirjoittajana yhteistyökumppanimme Mekalasin Sari Rautiainen. 

 

Hei!

Oletko huomannut, että jalkasi turpoavat, ovat väsyneen tuntuiset tai niissä näkyy värimuutoksia tai suonikohjuja?

Nämä voivat olla merkkejä laskimovajaatoiminnasta. Laskimovajaatoiminta on hyvin yleinen vaiva, joka voi syntyä pelkästään iän mukana tulevista muutoksista. Laskimosuonissa tapahtuu tällöin samanlaista kimmoisuuden heikentymistä, kuin mitä näemme iholla ryppyinä eli ihon veltostumisena.  Laskimosuonissa tämä veltostuminen aiheuttaa ongelmaa laskimoveren virtaukseen, sillä laskimoissa olevat läpät eivät enää voi toimia normaalisti.

Laskimovajaatoiminnan ”lääkkeeksi” käytetään lääkinnällisiä hoitosukkia. Tällaiset sukat hankitaan alaraajasta otettavien tarkkojen mittausten perusteella, jotta hoitotehon määrä ja sukan tuottava kompression suuntautuminen voidaan varmistaa oikeanlaiseksi. Myös sukan materiaalin valinnalla vaikutetaan hoitotehoon. Yhteistyökumppaniltamme, Fysiogeriatrialta, löytyy useita lääkinnällisiin hoitosukka-asioihin perehtyneitä terveydenhuoltoalan ammattilaisia. Jalkojen mittaamisen ja sukkatuotteen valinnan lisäksi he opastavat sukkien pukemisessa ja tarvittavien apuvälineiden käytössä. Heidän puoleensa kannattaa kääntyä rohkeasti!

Laskimovajaatoimintaa tulisi aina hoitaa, sillä se on etenevä sairaus. Hoitamattomana aluksi vähäpätöiseltäkin tuntuvat vaivat pahenevat entisestään ja ääripään riskeinä ovat laskimoperäinen haava sekä laskimoihin syntyvä tukos, joka saattaa myös kulkeutua keuhkoihin.

Hoitosukilla voidaan hoitaa laskimovajaatoimintaa

Kun olen saanut mahdollisuuden, niin haluan kertoa teille vielä hieman aivan uudenlaisesta lääkinnällisestä hoitosukasta, jonka nimi on Mediven Angio. Tämä polvimittaisena saatava sukkamalli on hyvä vaihtoehto erityisesti iäkkäämmille henkilöille. Sukan valmistuksessa on huomioitu, että sukan käyttäjällä voi mahdollisesti laskimovajaatoiminnan lisäksi olla lievä tai keskivaikea valtimoverenkierron sairaus tai diabetes. Käytön turvallisuus on todennettu kliinisissä testeissä. Ja mikä parasta – sukan sisältämän merinovillan ja erikoiskudonnan vuoksi sukka tuntuu todella ihanalta jalassa.

 

Toivotan kaikille oikein ihanaa kesää!

 

Sari Rautiainen

fysioterapeutti, lymfaterapeutti

Mekalasi Oy / Mediteam

 

 

 

 

Fysioterapeuttimme auttavat mielellään hoitosukkien valinnassa! Soita ja varaa aika mittaukseen p. 09 3922 302

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email